Fofana vill sprida kunskapen i Gambia

Nu ska Nyköpings BIS hjälpa Gambia. I varje fall försöka. Juniortränaren Pa Musa Fofana vill starta en tränarutbildning i sitt gamla hemland med hjälp av regionens ledande tränare.

Övrigt2005-09-28 20:12
När Pa Musa växte upp i Gambia i början av 80-talet lärde han sig spela organiserad fotboll av en irländsk präst.
Han startade skollag
i både fotboll och basket lite överallt. Då fick man en bra träning och fotbollen var på gång i landet. Men när han slutade, ja då försvann allt.
Nu börjar Gambia återigen klättringen uppåt. Landet är för första gången med i ett VM. U17-laget vann också mot Brasilien och Qatar.
Så det finns talang. Det gäller bara att ta hand om den, säger Fofana.

I Gambia finns det fyra ligor, tre för herrlagen, ett för dam-lagen. Alla är till för senior-spelare. Ungdomarna får klara sig utan vare sig tränare eller seriespel.
Träningen är oerhört eftersatt där nere vad jag förstår. De är tekniskt drivna, men har ingen skolning, säger Caj Hjelm som är en av de lokala tränarna som nappat på idén.
Pa Musa Fofanas projekt kan sammanfattas i två punkter:
Två gånger per år ska tre tränare från regionen åka ned till Gambia för att skola de tränare som redan finns på plats. De ska i sin tur sprida den nya läran vidare till skolorna.
Praktikarbete i sörmländska klubbar för de gambianska tränarna.
Caj skulle kunna tänka sig att ställa upp både att utbilda tränare på plats i Afrika, samt slussa dem runt i Södermanland.
Jag har gjort upp träningsprogram för ungdomar och seniorer i Sverige så det skulle inte vara några problem. Det är viktigt att visa hur man ska lägga upp träningen och att man skiljer på passen så att inte niotio-åringar är tvingade att träna som seniorer, säger han.
Svenska fotbollsförbundet hade i början av 2000 ett samarbete med Gambias fotbollsförbund, men enligt Fofanas kontakter i hemlandet gav det inget verkligt resultat.
Det var mer ett politiskt projekt. Nu vill jag se till att tränarna får en bra utbildning, säger Fofana. För det mesta är det gamla fotbollsspelare som blir tränare i klubbarna där nere och de vet till exempel inte hur man lägger upp ett träningsår. När jag spelade själv så hade vi aldrig någon semester. Det var fotboll året om.

För att projektet ska kunna dras igång behövs det dock en hel del pengar. En långtidssatsning på trefyra år kommer att gå på runt 500 000 600 000 kronor.
Det är inte tänkt att vi ska tjäna pengar på det här. Det är mer kompensation för lönebortfall, flygbiljetter och logi, säger Caj.
Vi har redan fått ett hundratal matchtröjor skänkta till oss, som jag börjat skicka ned, men vi behöver lite pengar också, säger Pa Musa Fofana.
Företag, men även större organisationer som Sida och Gambiaföreningen, hoppas Fofana ska kunna bidra med pengar.
I dag ska vi ha ett möte där vi bestämmer till vilka vi ska skriva och hur vi ska lägga upp det, säger han.
Någon hjälp från FIFA, Svenska fotbollsförbundet eller Gambias fotbollsförbund får de inte. Fifa har ett eget projekt på gång nere i Afrika. Det svenska förbundet tycker sig redan ha gjort en insats och Gambias fotbollsförbund är alldeles för fattigt för att bidra med pengar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om