Folkmusiken är hans hemspråk
Johan Hedin har spelat nyckelharpa i alla möjliga och omöjliga sammanhang sedan han upptäcktes på gatan i Paris och värvades av EMI. Han lockas av möten mellan olika musikstilar, men säger själv att folkmusiken är hans hemspråk.
Det finns likheter i hur melodierna låter, i harmonik, i sättet att spela och hur man spelar ornament, men den största gemensamma nämnaren är att det ofta rör sig om dansmusik, förklarar Johan Hedin.
I dag hör han till den handfull nyckelharpsspelare som kan försörja sig på sin musik. Öppenheten för nya spelsätt och konstellationer har varit till hjälp. Johan Hedin spelar bland annat med grupperna Bazar Blå och Triptyk, Ale Möllers orkester, organisten Gunnar Idenstam och Nyckelharpsorkestern. Det är lite inne att vara multikulturell, men det ligger för mig. Man lär sig saker hela tiden. Att träffa nya musiker är som att resa till nya ställen i musiken, säger Johan Hedin.
Genombrottet som musiker kom oväntat, när den då 22-årige Johan Hedin var på semester i Paris tillsammans med en kompis. De spelade gitarr och nyckelharpa i gathörnen och hade en smått osannolik tur.
Det kom en snubbe från EMI som sade att han hade en tjej som behövde ett band. Så han köpte oss.
Tjejen visade sig vara Milla Jovovich, en mångsidig begåvning som hade arbetat som modell sedan hon var nio och som sedermera skulle göra filmkarriär i Det femte elementet, Joan of Arc med flera storfilmer.
Den udda konstellationen, som senare utökades med ytterligare ett par musiker, repeterade i EMI:s legendariska studio på Abbey Road och turnerade i England och USA.
Vi fick åka på promotionturné och blev flugna överallt. Sedan rann det ut i sanden, konstaterar Johan Hedin. När han kom tillbaka till Sverige fann han att ingen var särskilt intresserad av vad han hade gjort. Det blev till att börja om från noll med att skicka lappar och kassetter åt alla möjliga håll.
De senaste decennierna har nyckelharpan fått en renässans.
I mitten av 1900-talet fanns det kanske 50 gubbar som höll på med det. Från 1970 spred det sig som en löpeld, alla skulle gå studiecirkel och bygga sin egen nyckelharpa, berättar Johan Hedin, som också har ägnat sig en hel del åt instrumentbyggen.
Han började med att konstruera en altnyckelharpa, som var större än en vanlig nyckelharpa och hade ett lägre register. Efter det lät han bygga en tenorvariant som är stämd en oktav under fiolen. Syftet är att utvidga instrumentets möjligheter, att uppnå en ny klang och att till exempel kunna spela basgångar.
Jag har velat spela gamba en gång i tiden, men i stället för att lära mig ett nytt instrument byggde jag en större nyckelharpa, förklarar Johan Hedin.
Konserten på söndag innebär ett möte mellan två instrument som länge har levt parallellt men som har förknippats med olika världar, gamban med de högre ståndens musik och nyckelharpan med allmogens.
Precis som folkmusiken innehåller barockmusiken ett visst mått av variation. Johan Hedin vill gärna ha det så han vill inte spela likadant två gånger.
Maria Reinholdsson
Fotnot: Johan Hedin och Leif Henriksson spelar på söndag på Tistad slott. Johan Hedin spelar också på Åkerö den 3 juli under Åkerö Kulturfestival och tillsammans med organisten Gunnar Idenstam 31 juli på Lagersberg i Eskilstuna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!