Men jämförelsen är inte helt rättvisande. Fredrik Reinfeldts löften om jobben som ska komma, görs i efterdyningarna av en brutal, global kris. Den värsta på mycket, mycket länge. Göran Perssons utlovade jobb dröjde – trots en längre tids högkonjunktur. Den jobblösa tillväxten var då ett uppenbart symtom på att något inte stod rätt till på arbetsmarknaden. Den rödgröna politiken hade kört fast, trots att det gick bra för Sverige.
I sin senaste konjunkturprognos spår Svenskt Näringsliv att det kommer att ta tid att ersätta de arbetstillfällen som gick förlorade under krisåret 2009. Arbetsmarknaden är av tradition trögrörlig, det tar tid innan nyanställningarna tar fart när konjunkturen vänder. Många företag har den här gången försökt att övervintra krisen och trots stora varsel var det färre än väntat som fick gå. När det blåste som värst höll företagen sysselsättningen uppe, bland annat via krisuppgörelser med exempelvis Metall.
Storstadslänen leder återhämtningen. Under konjunkturnedgången har det varit tydligt hur pass olika krisen har slagit. Vissa områden hade det riktigt tufft, medan andra lättare har tuggat sig igenom svårigheterna. Värst drabbat har Västernorrland varit, medan krisen inte alls har varit lika uppenbar i Stockholm.
Prognosmakarna räknar med att arbetslösheten ska börja minska igen redan i höst. Ett varnande finger höjs dock för att utfallet i höstens val kan påverka hur många jobb som till slut lär komma. Konjunkturprognosen utgår från rådande politik. När det rödgröna alternativets olika löften räknas in är resultatet allt annat än smickrande. Politiken ”för jobben”, som Mona Sahlin brukar säga, landar på cirka 42 000 arbetstillfällen färre.
Visst. Att en politik för högre skatter och höjda arbetsgivaravgifter för unga skulle falla i god jord hos näringslivets organisationer är föga sannolikt. Men även Allianspolitiken kommer att förändras jämfört med nuläget. Sittande regering brukar av tradition komma med sina skarpa förslag närmare valet. Till Almedalen, exempelvis, och till diverse valrörelseutspel.
Men Svenskt Näringsliv har inte precis varit entusiastiska hejarklacksledare åt finansminister Anders Borg (M). Räkna med att Alliansförslagen nagelfars med samma skärpa när de väl kommer.