Saabaffären har visserligen kostat skattebetalarna pengar. Men det hade kunnat vara etter värre. Det är klart att en affär hade gått ”lättare” om regeringen hade köpt loss Saab från GM, tagit över skuldbördan och därefter sålt bolaget vidare till Königsegg. Om man med ”lättare” också menar att skattebetalarna ska få ta räkningen för fordonsindustrins strukturproblem och dess ägares strategiska felbeslut.
Den rödgröna oppositionen har inte haft några bekymmer med lova bort andras pengar. Men i skuggbudgetarna finns dock inte ett öre avsatt till några dylika fordonsaffärer. Tungan är kluven och löftena luft. Därför är det viktigt att se bortom det politiska käbblet.
Notera att ingen inblandad part beskyller den svenska regeringen för något. Inte General Motors. Inte Koenigsegg. Om politiken genom slapphet och inkompetens hade förhalat processerna, tror ni inte att någon av de inblandade hade gått i taket då? Den som behöver utnyttja Europeiska investeringsbankens undsättningslån får räkna med en krävande och noggrann process. Det blev en lång resa utan framgång.
Allt bottnar i fordonsindustrins allvarligt frostskadade marknad, där det är brist på kapital och Saab ett litet märke. Beskedet att Koenigsegg drar sig ur petade tyvärr Saab ett steg närmare stupet.
Ur kriser föds möjligheter. Men saknas det en aktör villig att satsa riskkapital i ett bolag av Saabs format, är läget kritiskt. En ansvarskännande svensk regering kan inte kräva att Europeiska investeringsbanken bortser från sitt regelverk för att skriva ut checkar in blanco.
Att som stat gå in som ägare vore ekonomiskt oansvarigt. Näringsminister Maud Olofsson (C) har varit föredömligt tydlig på den punkten i hela processen. Liksom statsminister Fredrik Reinfeldt (M). Oppositionen har vinglat runt ordentligt i dessa trakter, men till slut tvingades även Mona Sahlin (S) erkänna att en statligt ägd fordonsindustri inte var aktuell.
I väntan på en ny spekulant är Saab General Motors huvudvärk. Bilkoncernen föredrar garanterat att sälja. Att lägga ned skulle bli dyrt, men frågan är hur långt bolagets tålamod sträcker sig. Nästa tisdag får vi någon form av besked.
För Saabs del blev det en dyrköpt omväg
Så länge det inte finns ett nedläggningsbeslut, finns det hopp för fordonstillverkaren Saab Automobile. Framtiden hänger på ägaren GM:s vilja att finna och förhandla med en ny köpare.Men att försöka kleta ned den svenska regeringen för att affären mellan Königsegg Group och General Motors gick i stöpet, är bara dumheter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!