Men det är inte den relativt höga åldern på lekmännen som är problemet, säger Folin, problemet är att de inte tillför något i rättsprocessen. ”Avskaffa lekmannarättegångarna och låt juristerna sköta juridiken” är Folins slutkläm på ledarartikeln.
OK, Folin, din logik kräver att vi avskaffar de politiskt valda facknämnderna i kommunerna också. I nämnderna sitter nämligen samma typ av ”okunniga” lekmän som i tingsrätten och länsrätten, ibland samma personer. Enligt Folins logik ska juristerna i ensamt majestät fatta beslut i juridiken, alltså ska socialarbetarna i samma majestät själva fatta beslut om tvångsomhändertagande, ska planarkitekterna fatta beslut om bostadsplanering.
Folin är inte ute på tunn is i sin bristande tilltro till medborgarnas kunskaper och omdöme, han har redan gått ner sig i sitt förakt för demokratiskt grundläggande principer om att respekten för lagarna och rätten att stifta lagar är fotad i allmän rösträtt och medborgarinflytande.
Jag har arbetat politiskt som lekman i hela mitt vuxna liv (60+) och mitt uppdrag som nämndeman i länsrätten i Sörmland är ett av mina allra viktigaste för att försvara medborgarrätten.
Ulf-Göran Widqvist (S)
författare och småföretagare
Svar:
Först och främst är det intressant att slutsatsen som dras av min text är att jag föraktar demokratiskt grundläggande principer om respekt för lagarna och lagstiftningsprocessen. Särskilt med tanke på att det enda jag skrev om lagstiftning var att juridiska beslut ”ska fattas utifrån förutsebara värderingar som specificeras i lagar”. En demokratiskt grundläggande princip är rätten till en saklig och opartisk rättegång. Det är just rättssäkerheten som jag anser är i fara i och med nämndemännens medverkan i rättssystemet.
En viktig skillnad mellan domstolsväsendet och kommunernas facknämnder är huvudmannaskapet. Vi väljer partier och kandidater till kommunfullmäktige för att vi vill ha en viss inriktning på den kommunala verksamheten. Inom flera av facknämndernas ansvarsområden finns det säkert frågor som borde skötas av fackmän för att säkerställa medborgarnas rätt gentemot kommunen. Offentlig förvaltning ska vara opolitisk. Politiker ska bara formulera de övergripande spelreglerna.
Rättsskipningen ska däremot inte styras politiskt i det enskilda fallet. Regeringsformen stadgar att domstolarna ska vara självständiga, opartiska och inte påverkas av andra myndigheter eller politiska organ.
När de politiska partierna nominerar nämndemän – som oftast själva är partimedlemmar – finns en klar risk för politisk påverkan. Ett stort politiskt inslag i domstolarna är inte en garant för medborgarrätten, det är ett hot mot den.