Föräldraförsäkringen för lång för kvinnor

Övrigt2004-09-21 22:19
Pappamålet har nåtts, skriver regeringen, upprymd över att ha klarat något av de nationella målen. Men det är verkligen inget att skryta med. Målet var att öka pappornas andel av föräldraförsäkringen, som fortfarande är så låg som 17,2 procent. I en synnerligen intressant bilaga till årets budget Fördelningen av ekonomiska resurser mellan kvinnor och män redovisas den verkliga bilden av jämställdhetsläget i Sverige.
Där konstateras att löneskillnaderna mellan män och kvinnor fortsätter att vara stora, att arbetsmarknaden är starkt könsuppdelad och att män arbetar oftare i högre betalda yrken och på högre befattningar än kvinnor. Av ett räkneexempel framgår att jämställdheten havererar i samband med familjebildningen.
I en familj med två barn som föds i tät följd, förlorar pappan 10 000 kronor under en tioårs period medan mammans förlust uppgår till hela 304 000 kronor, till följd av föräldraledighet, deltidsarbete och försämrade karriärmöjligheter.

Den viktigaste förklaringen ligger i att kvinnor, i långt högre grad än män, förväntas vara hemma och ta hand om barn under en viktig del av arbetslivet. Men regeringen anser att målet är nått!
Föräldraförsäkringen innebär både framsteg och fallgropar, konstaterar professor Anita Nyberg vid Arbetslivsinstitutet som medverkar i HTF:s debattbok för en delad föräldraförsäkring.
Antalet föräldrapenningdagar var till en början bara 180 stycken per barn. Därefter har föräldraledigheten ökat från sex månader till 16 månader. Eftersom nästan alla dagar tas ut av mammorna betyder det att kvinnor under långa perioder är frånvarande från arbetsmarknaden och närvarande i hemmet, medan männen är närvarande på arbetsmarknaden och frånvarande i hemmen.
Anita Nyberg visar också att det finns ett klart samband mellan föräldraförsäkringens generositet och könssegregeringen på arbetsmarknaden. Ju generösare föräldraförsäkring desto högre grad av könssegregering. Arbetsgivare är helt enkelt ovilliga att anställa kvinnor på positioner där kunskapen snabbt föråldras, om man kan förvänta sig att de är borta från arbetet långa perioder.

Därmed skapas en arbetsmarknad för kvinnor där frånvaro accepteras, men där lönerna är lägre och karriärmöjligheterna är sämre.
Av det kan man dra olika slutsatser, att föräldraförsäkringen är för lång, eller att den borde delas lika mellan kvinnor och män. Vi tror på det senare. Det måste vara även regeringens mål. CH
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om