Föräldrapenningenär som bäst delad
Självfallet är ledigheten till för de små barnens skull, men avsikten var inte att mammorna skulle stå för 80 procent av ledigheten. Få frågor är så kontroversiella som mäns ansvar för de egna barnen. Fackförbunden drar åt olika håll och inom det socialdemokratiska partiet står man långt ifrån varandra. Inte heller de borgerliga partierna har en gemensam linje. Och Svenskt Näringsliv har ingen linje alls.
Socialminister Berit Andnor har visserligen redan tillsatt en utredare, socialdemokraten Karl-Petter Thorwaldsson, som lutar åt fler öronmärka pappamånader. Men det faller inte alla i smaken. Så i går lanserade socialdemokraterna en ny idé, som bland annat TCO har förfäktat, att man ska locka fler pappor att stanna hemma med en bonus.
Den första frågan är om bonus verkligen har en positiv klang längre, efter Skandiadirektörernas orättvisa belöningssystem. Tanken är att familjer som väljer att dela föräldraledigheten lika ska få 90 procent av sin lön i föräldrapeng i stället för dagens 80 procent. Detta räknat på månadsinkomster på upp till 24 500 kronor, där allt fler slår i taket.
Det är inte troligt att förslaget får någon större effekt. Thorwaldsson visar i en rapport att de familjer som har mest att förlora ekonomiskt, är de som tar ut flest pappadagar, det vill säga medel- och höginkomsttagare. Detta talar möjligen för att pappornas benägenhet att vara hemma med barnen mer handlar om attityd än om ekonomi.
Även om Thorwaldsson väljer att gå försiktigt fram genom att förlänga pappamånaderna med bara en eller två månader är det bättre än ett bonus-system. Den avgörande invändningen är trots allt varför samhället ska betala mer för att männen ska ta sitt ansvar för barnen? På sikt måste föräldraförsäkringen vara individuell. Det finns inget legitimt skäl att konservera könsrollsmönster med skattemedel.
Med ett delat föräldraskap underlättas inte minst kvinnors möjlighet att göra karriär då deras närvaro på arbetsmarknaden ökar. Männen däremot får en konkurrensnackdel, då de tenderar att bli småbarnsföräldrar när som helst mellan 25 och 65 år.
Catharina Håkansson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!