Förälder Tommy Blomqvist vill direkt påpeka att han inte alls är säker på att förslaget nödvändigtvis är så dåligt. Hans huvudsakliga kritik riktar sig emot hur beslutet har kommunicerats mot föräldrar och barn.
– Det går inte att utröna om förslaget är bra eftersom det råder motsatsen till transparens i processen, säger han.
► Läs mer:Rockad på Rosenkulla: Skolorna görs om och elever flyttar
Ingen information har på förhand gått ut till föräldrar och vårdnadshavare har heller inte fått tycka till om förslaget. Direkt efter jullovet fick barnen en lapp i skolan, som berättar om förändringen.
– Här sitter alltså sexåringar, som precis gått klart sin första termin på sin nya skola och får information om att nästa termin ska ni gå på en annan skola, säger han.
Han tycker dessutom att det är upprörande att föräldrarna inte fick kännedom om detta före barnen.
– När de kommer hem så vet inte vårdnadshavarna detta utan måste läsa igenom. Barnen vet mera och en del barn har problem med omställningar, säger han.
Tommy Blomqvist berättar dessutom att hans egen dotter har varit besviken över att yngre kompisar inte hamnar på samma skola, men säger även att han har stött på både barn och föräldrar som gråtit över förändringen.
– Vad är det för kommunikationsplan som man använt här? säger han.
Högsta skolchef Inger Fransson förklarar varför förändringen är nödvändig. Det handlar om att de två skolorna anses vara relativt små enheter och att det påverkar kvaliteten på undervisningen.
– Vi får inte snurr på kompetensförsörjningen, säger hon.
I stället för som i dag ha en klass i varje årskurs på varsin skola, kommer två parallella klasser finnas i varje årskurs på båda skolorna. Lärare kan då samarbeta årskursvis vilket anses ge en större bredd i kompetensen.
– De flesta lärare vill dessutom ha en kollega som man kan ta armkrok med, säger Fransson.
Rektor Anna Egertz har svarat skriftligt på SN:s frågor.
Hur har föräldrar kunnat tycka till om förslaget innan det beslutades?
– Nej, det har de inte. Dock har föräldraperspektivet funnits med i förarbetet. Men fördelarna för både elever och personal överväger så stort att vi har valt att gå vidare.
Angående beslutet att skicka med eleverna lappar hem, säger hon att det vårdnadshavarna fick informationsbrev samma dag.
– Vi delade ut brevet i klassen för att säkerställa att det kom hem till alla vårdnadshavare då vi inte har e-postadresser till alla.