Föräldrar tvekar kring vaccinering

Att vaccinera eller inte. Det är frågan. I Trosa diskuteras det livligt kring mässlingsvaccinering.

Övrigt2002-03-14 22:36
Barnet närmar sig 18 månader. Det är dags att vaccinera mot mässling, påssjuka och röda hund. Men i Trosa väljer allt fler föräldrar att låta sina barn avstå injektionen.
Andelen vaccinerade barn i Trosa är lägst i hela Sörmland. Siffran är alldeles för låg enligt personalen på vårdcentralerna i Trosa och Vagnhärad.
Vi är inte nöjda med att endast 70 procent av barnen vaccineras, säger Marita Neiberg-Karlsson, distriktsköterska på barnavårdscentralen i Vagnhärad.
Orsaken till de låga siffrorna har att göra med oron för vaccinets biverkningar.
Föräldrarna är oroliga för att barnet ska utveckla autism och därför väntar många med vaccineringen till 2,5 års åldern, säger Marita Neiberg- Karlsson.
Detta har att göra med att autism utvecklas vid 18 månaders ålder, alltså vid samma tid som vaccinationen ges. Men något samband mellan vaccineringen och sjukdomen finns inte, enligt Marita Neiberg-Karlsson. Och det är vad föräldrarna får höra.
Vi får nästan dagligen samtal om det här. Vi rekommenderar vaccination men det är föräldrarnas val. Allt är frivilligt. Det finns inget vetenskapligt bevisat samband med autism, säger hon.
När vaccinationsprocenten sjunker under 90 procent finns en risk att mässlingen kan bryta ut i ett samhälle och sjukdomen är i sig långt farligare än vaccinationen, enligt Marita Neiberg-Karlsson. Mässling kan de hjärninflammation och i vissa fall hjärnskador.
Idag ges en spruta mot alla tre sjukdomarna mässling, påssjuka och röda hund. Det är inte möjligt att få en injektion mot endast en av åkommorna.
Det finns ingen annan vaccin. Röda hund ska man visst kunna få separat men vi har den inte här, säger Marita Neiberg-Karlsson.
Att diskutera vaccinering med föräldrar är ett väldigt känsligt ämne. Det går inte att komma farande med pekpinnar och tala om hur det ska vara.
Det kan vi inte göra. Vi rekommenderar vaccinering men det är upp till föräldrarna att bestämma. De är deras barn och de gör som de vill. Vi måste ta deras upplevelse av sitautionen på allvar, säger Marita Neiberg-Karlsson.
För Peter Olssons son Casper närmar sig vaccineringsdagen. Han kommer att få sprutan. Men Peter och hans sambo funderade en del när det var dags för Caspers storasyster Julia att få injektionen.
När hon skulle vaccineras kontaktade vi distriktssköterskan för att få information. Men vi bedömde risken som så pass liten att vi inte tyckte det var något att diskutera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om