Föräldrarna vet trots allt bäst

Övrigt2005-04-08 17:32
Att börja på dagis redan före ett års ålder är bra för de flesta. Det slår professor Bengt-Erik Andersson vid Lärarhögskolan i Stockholm fast. I Anderssons unika forskning har man följt ett hundratal barn från det att de började på daghem eller familjedag på 70-talet fram till 25 års ålder.
Undersökningen visar att de barn som gjorde sin debut i dagissvängen före ett års ålder har klarat sig bättre kunskapsmässigt än barn som har börjat senare än fyllda två eller som har varit hemma med föräldrarna. De klarade anpassningen till skolan bättre, hade utvecklat en bättre social kompetens i tonåren och gick i betydligt högre utsträckning vidare till högskola.

Tack och lov konstaterar forskaren att föräldrarna fortfarande spelar den viktigaste rollen för barnen. Men resultatet tyder på att barn i förskola får fler positiva vuxenkontakter och att barn tidigt har glädje av varandra.
Anderssons forskning stämmer inte med alla politiska uppfattningar. Kristdemokraterna är inte glada. Deras familjepolitik bygger på att föräldrarna ska vara hemma med barnen i tre år, helst längre, innan de lämnas till förskolan. Men nu borde det blir lättare att komma fram till en gemensam familjepolitik inom den borgerliga alliansen.

Barn är olika. Därför understryker Andersson att förskola före ett års ålder inte är bra för alla barn. Och dålig barnomsorg är direkt skadlig. Den slutsats man kan dra av forskningen är att det behövs flexibilitet i föräldraförsäkringen så att varje familj får lösa barnomsorgen på det sätt som passar just deras barn bäst. Och att den bästa investering en kommun kan göra är att behålla en hög kvalitet i barnomsorgen.
Som grädde på moset kan mammor och pappor med små barn på dagis lyfta av sig ett av många tyngande och gnagande dåliga samveten och gå med lättare steg till jobbet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om