Föreningsfriheten för poliser är inte hotad

Flera tidningar har de senaste ­dagarna skrivit om att tre poliser i Västerbotten riskerar att bli tvungna att avgå från sina politiska uppdrag i socialnämnderna­ i sina hemkommuner.

Övrigt2009-08-15 05:00

Nyköpings ordförande i  social- och arbetsmarknadsnämnden, folkpartisten Göran Hagberg, är i en liknande situation och är helt tjänstledig från sitt jobb som polis, trots att han skulle kunna fortsätta arbeta ungefär 20 procent. Anledningen är att poliser, även på sin lediga tid, enligt polislagen är skyldiga att rapportera brott som faller under allmänt åtal, samtidigt som sekretesslagen förbjuder socialnämndens ledamöter att föra vidare uppgifter som kan komma fram i individärenden. Det finns därmed en direkt konflikt mellan polislagen och sekretesslagen.
Dessutom handlar frågan om förtroende. Den som är föremål för ett individärende i  socialnämnden måste kunna lita på att det som yttras inte kommer spridas vidare. Om personen har varit i kontakt med polisen för att han eller hon begått lagbrott blir det mycket svårare att få uppriktiga utsagor om personen vet att det är en polis, med rapporteringsskyldighet, som lyssnar.
Lars Bergman, som är andre vice ordförande för Polisförbundet, sade till Dagens Nyheter att Polisförbundet ”tycker att det är en grundlagsskyddad rättighet att engagera sig politiskt” och driver därför Västerbottensärendet till Arbetsdomstolen, AD. Att poliser inte skulle kunna engagera sig politiskt, och att polismyndighetens besked därför skulle strida mot grundlagen, är inte aktuellt här. Poliserna har inte uppmanats att gå ur sina partier eller andra eventuella förtroendeuppdrag. Det handlar enbart om att det inte är lämpligt att sitta i  ledningen av en socialnämnd där sekretessbelagd information om begångna brott kan komma fram när man som polis har rapporteringsskyldighet.

Om man vill sitta i socialnämnden borde man som polis fortfarande kunna vara ordinarie ledamot, eftersom det normalt är nämndens presidium, det vill säga ordförande och en eller flera vice ordförande, som deltar i  individärenden.
Det finns flera exempel på situationer när föreningsengagemang och yrkesliv krockar. Oftast rör det sig om jävssituationer och de flesta förstår att det inte är lämpligt att för en polis att vara med i Hells Angels även om man är en hederlig polis som bara tycker om att köra motorcykel. I det här fallet står dessutom två viktiga lagar mot varandra.
Att i det läget ta strid för att få utsätta sig för risken att tvingas bryta mot en av dem är underligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om