Företagaren behöver en uthållig vakthund

Ebba von Wachenfeldt och ­Torleif Söderlund har rätt. Offentliga ­satsningar på näringslivsutveckling räcker inte, så länge företagsklimatet försvåras av kvävande byråkrati (SN 6/2). Ska fler driva företag måste kampen för regelförenklingar gå i bräschen.

Övrigt2012-02-07 05:00

Näringslivsutveckling och regelförenklingar är ingalunda motsatser, men ju mer tid företagen tvingas ägna åt offentlig byråkrati desto sämre för affärsverksamheten. I förlängningen kostar det jobb, om företagen och företagarna hindras från att leva upp till sin potential.
Varje anständig regering förklarar sig villig att arbeta för minskat krångel. Få klarar av något. Ingen lyckas fullt ut. Det är inte bara att hugga sig fram genom gammal regeldjungel. Hela tiden fylls det på med nya ärenden som kräver företagarens oavlönade eller kostnadskrävande insats. Makthavarna måste ständigt väga statens intressen mot företagarens – och att falla in i statsmaktsperpektivet är så lätt, så lätt.
Allians för Sverige – och inte minst Centerpartiet – hade höga ambitioner med sig in i Rosenbad 2006. En fjärdedel av krånglet skulle bort! Det bidde betydligt mindre, sju procent till 2010. Ändå var det ett trendbrott. Företagens administrativa kostnader minskade! Det säger något om problematiken.
En första tung motståndare var de egna departementen. Det spelade föga roll om näringsdepartementet krävde samordningar och effektiviseringar, när finansdepartementet uppfattade det som något som gällde alla andra som inte var lika viktiga.
Och då har vi inte ens nämnt EU. En stor del av de administrativa kostnaderna är en följd av EU-rätten. Statliga kommittén Regelrådet har tillsammans med sina motsvarigheter i Nederländerna, Storbritannien och Tyskland uppmanat EU-kommissionen att inrätta en oberoende granskare, en vakthund, på området. Minskad byråkrati är en ödesfråga för unionen.
I Sverige går det åtminstone framåt. Av Regelrådets årsrapport för 2011 framgår att fjolåret var det bästa så här långt, vad gäller kampen mot krångel i Sverige. Är detta då någon tröst för företagare som Ebba von Wachenfeldt och Torleif Söderlund? Nja, möjligen en liten.
Det vi vet är att det krävs en ständig, röststark opinion – via politik, näringsliv och forskning – för att pressa fram fler förenklingar för företagarna. Annars lär näringslivsutvecklingen gå i stå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om