Företagen vinnare
Sedan årsskiftet gäller att arbetsgivarna efter två veckor ska betala 15 procent av sjukpenningen till dess att den sjukskrivne blir frisk eller får rehabilitering. I gengäld har den tredje sjuklöneveckan försvunnit och arbetsgivaravgiften har sänkts.
Regeringens ambition sades vara att göra modellen kostnadsneutral. Men reformen har fått hård kritik både av företagare och av facket eftersom den kan drabba enskilda företag hårt och hämmar viljan att nyanställa. Resultatet som helhet visar trots allt att ekonomiska incitament är en drivkraft när det gäller att få ner sjukfrånvaron, särskilt i de mindre företagen. Lika framgångsrika har däremot inte kommuner och landsting varit, där problemen är som allra störst.
Men frågan är om alla företagare verkligen känner sig som vinnare. Problemet är att misstänksamheten mot staten och regeringens inställning till företagare inte bara är stor, den är enorm. Hur länge kan företagen lita på att de får behålla den lägre arbetsgivaravgiften? Förmodligen till dess att regeringen behöver pengar till en ny reform.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!