Förlorat förtroende

Övrigt2005-01-05 16:18
Under katastrofens första dygn satt alla svenska myndigheter och väntade på att någon skulle tala om för dem vad de skulle göra. De hade sannolikt fått en bättre start om det hade funnits en krishanteringsfunktion i regeringskansliet.
Centerpartiets förre partisekreterare Åke Pettersson ansvarig för Sårbarhetsutredningen lade ett sådant förslag redan 2001. Sverige har en decentraliserad myndighetsstruktur och därför är det naturligt att någon tar ansvar för helheten. Men regeringen sa nej. Att varje myndighet slår vakt om sin egen kärnverksamhet är inte konstigt. Och i regeringskansliet råder ställningskrig mellan departementen. Att tjänstemän markerar revir är en sak men att det har saknats en vilja på den högsta politiska nivån är alarmerande.

Utgångspunkten för en framgångsrik krishantering är tillgång till information och att alla inblandade har samma verklighetsbild. I Sverige var det medierna som fick ta på sig den uppgifen. Utrikesministern som har lett UD:s arbete har förklarat sitt handlande med att media inte gav en korrekt bild av katastrofens omfattning. I Italien som ofta ses över axeln i vårt land, fanns det en krisansvarig som omedelbart förstod vad ett skalv som uppgår till 9,7 på Richterskalan betyder.

Många allvarliga fel har begåtts. I en krishanteringsinsats är det exempelvis viktigt att använda de rätta orden, understryker Åke Pettersson. Laila Freivalds kanske menade väl med sa fel när hon reste till Thailand för att undersöka hjälpbehovet. Om hon istället hade rest för att visa sitt deltagande med de drabbade hade hon ingjutit förtroende i stället för att öka osäkerheten.

Erfarenheterna visar att det nästan aldrig går att reparera förtroenden som har brustit i en krissituationen. I en Sifo-mätning får utrikesministern underkänt av 49 procent av svenska folket. Det är svårt att tro att Laila Freivalds kommer att spela en roll i det politiska skeendet i fortsättningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om