Björkviks marktjänsts tillstånd att bryta bland annat berg i Äskedalen på fastigheterna Hisse 2:1 och Ottekil 4:1 går ut vid årsskiftet. Den senaste perioden har det mest handlat om bergkross samt ett mindre uttag av grus. Men det ser i nuläget inte ut som att det blir någon fortsatt verksamhet. Miljöprövningsdelegation vid länsstyrelsen i Uppsala har avslagit företagets ansökan.
Anledningen är först och främst att det finns fornlämningar inom det område som omfattas av ansökan.
I sitt beslut konstaterar miljöprövningsdelegationen att "en mycket stor del av brytningsområdet ligger inom ett av länsstyrelsen utpekat fornlämningsområde och att det inte är möjligt att meddela ett tillstånd som exkluderar det aktuella området".
I en första ansökan var det tilltänkta täktområdet större, men det minskades just för att det hittats fornlämningar i närheten. Det räckte inte för att få tillstånd.
För Björkviks marktjänst innebär beslutet att deras verksamhet minskar.
— Vi har redan fått säga upp en anställd. Det här är en stor del av vår verksamhet, säger Claes Liljeblad, vd för Björkviks marktjänst.
I dagsläget är det tio personer som arbetar på Björkviks marktjänst. Gruset säljs till betongindustri samt väg- och husbyggen. Utöver det sysslar företaget bland annat med grävarbeten.
Nu tänker Björkviks marktjänst överklaga till mark- och miljödomstolen.
— Vi tänker ha en dialog med arkeologerna och se om vi kan göra vissa ändringar i täktens utbredningsområde innan vi skickar in överklagan, säger Liljeblad.
Han menar att det inte syns några fornlämningar vid markytan. Det som har hittats ligger under jorden och precis utanför det tänkta täktområdet.
Markägare i anslutning till området har också haft synpunkter mot ett förnyat och utökat tillstånd. Det finns dock inte med i motiveringen till miljöprövningsdelegationens beslut.