Den gamla brandstationen på Väster i Nyköping ska byggas om till bostäder. Planen är att bevara tegelbyggnaden där brandbilarna tidigare stod men att riva delen som går längs med Hamnvägen.
Men först måste frågan om föroreningar lösas. I byggnaden och sannolikt även i marken finns rester av kemikalier som förr användes i brandskum. Det finns kvar från övningar som räddningstjänsten genomförde i tornet. Och eftersom den gamla brandstationen står på en rullstensås är risken stor att gifterna inte bara finns just där.
– Det har att göra med att hela rullstensåsen trycker ut grundvatten i det här området. I många fastigheter måste man pumpa vid behov för att inte källare ska fyllas med vatten, säger Karin Wesström som är kommunens projektledare för arbetet med gamla brandstationen.
I vattnet som pumpas från gamla brandstationen finns rester av ämnet PFOS som har använts i bland annat brandskum. Det är samma ämne som under senare år har hittats i flera dricksvattentäkter som finns i närheten av brandövningsplatser. Kemikalierna bedöms vara mycket farliga för både människors hälsa och miljö och de kan spridas över stora avstånd. Bland annat har de hittats i isbjörnar i Arktis.
Vattnet som pumpas från brandstationen går ut i ledningsnätet och rinner troligtvis med dagvattnet ut i hamnen. Därför att det viktigt att arbetet med att kartlägga föroreningen görs så snart som möjligt, kräver miljönämnden.
– Vi vet inte hur mycket som ligger kvar i marken. Vi ska ta prover både i byggnadsmaterialet och i jord runtomkring. Men det var inte stor användning av brandskum så vi förväntar oss inte en väldigt stor förorening, säger Karin Wesström.
Kommunstyrelsen har avsatt 300000 kronor för att en konsult ska kartlägga föroreningarna samt ta reda på hur mycket vatten som släpps ut. I början av sommaren räknar kommunen med att kunna bedöma vad som behöver göras och hur mycket det kommer att kosta.