SJ har inte imponerat. Det har inte infrastrukturen heller. Ovanstående är i sig vackra omskrivningar. På något sätt har priset för ett långsiktigt eftersatt järnvägsunderhåll, aldrig varit tydligare illustrerat.
SJ beräknar att vinterns kaos kostat företaget cirka 360 miljoner kronor. Till det kan man lägga de effekter som kommer av att varumärket har tagit allvarlig skada.
För varje tågpendlare som har valt att i fortsättningen lita till bilen, eller helt enkelt att flytta närmare jobbet, kommer regeringens förhoppningar om fler och mer tågtransporter på kant.
När SJ gör bokslut över problematiken så här långt i vinter, tar bolaget på sig var tredje försening. Övriga lastas på Trafikverket och spårunderhållet. Men så länge de inblandade främst skyller på varandra är föga vunnet.
Den rälsburna infrastrukturen, inte minst i de stora pendlarregionerna, måste stå pall för tyngre belastningar än den här vinterns utmaningar. Det handlar om ökad spårkapacitet, om bättre underhåll och över tid snabbare transporter, som vidgar arbetsmarknader och regioner. Framtiden ställer den typen av krav. Har infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd kraft nog att svara på den utmaningen?
Alla vintrar är inte snövintrar av det format vi har sett två år i rad, men SJ:s och andra aktörers tillkortakommanden bidrar till att järnvägen förlorar i attraktionskraft. För såväl storhelgsresenärer som vardagspendlare.
Det går stick i stäv med de ambitioner som regeringen har för att få tågresandet att öka – av miljöskäl och arbetsmarknadsskäl.
Det går också stick i stäv med de förhoppningar som kommunerna i sydöstra Sörmland bär på. För de Sörmlandskommuner som satsar på att bli attraktiva pendlarorter är räls och motorväg två huvudingredienser som måste leva upp till förväntningarna.
Infrastrukturministern har öppnat för att bredda finansieringsunderlaget för angelägna infrastruktursatsningar; att staten oftare ska kunna ta hjälp av andra. Men det finns skäl att i sammanhanget påminna om att såväl kommuner som landsting i Sörmland ställde upp med delfinansiering av projektet Citybanan.
Det de har fått tillbaka är hittills mer björntjänster än gentjänster.
Förseningarnas pris pressar järnvägen
I november skrev infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd att alla inblandade aktörer hade dragit viktiga lärdomar av föregående vinters tågkaos. Den här vintern skulle alla vara bättre rustade (SvD 23/11-2010).Vi har ju sett hur det gick. Det blir en hemläxornas vår även denna gång.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!