Mycket är fortfarande oklart kring öppna förskolan på den kommande familjecentralen, men troligtvis kommer den bemannas med en deltidstjänst och hålla öppet åtminstone måndag till torsdag.
– Vi funderar också mycket kring satsningar på språk och kommunikation, berättar Anne Hedlund, som är en av kommunens två förskolechefer.
Hon menar att det är lätt att bli isolerad som småbarnsförälder, särskilt om man inte har äldre syskon på förskolan. Ännu viktigare blir kontakten med andra föräldrar för de som är nyinflyttade.
– Barn med föräldrar från andra länder integreras genom öppna förskolan, vi ser att fler och fler kommuner börjar arbeta på det sättet, säger Anne Hedlund.
En annan positiv faktor är att föräldrar från hela Gnesta samlas på samma ställe, till skillnad från förskolorna. Kommunen hoppas att det ska leda utbyte mellan olika grupper i samhället.
– Vuxenkontakt är viktigt i småbarnsåren, menar Anne Hedlund.
Sveriges kommuner och landsting har nyligen inlett en satsning på just öppna förskolor som ett integrationsredskap, och vill sprida goda exempel. I december hålls en konferens på temat. Bakgrunden är att nyanländas barn inte går på förskolan i lika stor utsträckning som barn med svensk bakgrund, vilket riskerar leda till etableringsproblem längre fram enligt SKL.