För maktskiften har närmast varit tradition genom åren i de två kommunerna. Hittills har alltså inte funnits partipolitiskt fog för att säga att någon av dem är mer blågrön än rödgrön.
Men med en medvind i ryggen från rikspolitiken och med två väletablerade lokala Allianssamarbeten, ser förutsättningarna att bli omvalda ganska lovande ut för Alliansen i såväl Trosa som Gnesta.
Självklart finns det flera lokala debatter som mycket väl kan påverka valresultatet. Det talar inte nödvändigtvis till Allianspartiernas nackdel, men där finns onekligen frågor som har lett till tuffa diskussioner.
I Gnesta kommun har Alliansen tagit sig igenom en hård debatt i samband med omorganisationen av grundskolorna. Oppositionen har dessutom riktat hård kritik mot försäljningen av Gnesta ishall.
I Trosa är det reningsverkets framtid som har blivit en stor stridsfråga. En tidigare samsyn har där blivit till öppen osämja. Alliansen har valt att rusta det nuvarande verket i Trosa för att kunna bygga nytt om tio år för hela kommunen. Oppositionen vill bygga nytt direkt. Debatten om vad som är smartaste lösningen har varit intensiv, inte minst på debattplats här i SN.
Oppositionspartierna går till val med nya kommunalrådskandidater jämfört med tidigare. Ann-sofie Soleby Eriksson och Johan Rocklind har tagit över tätpositionen hos Socialdemokraterna. Även Miljöpartiet i Trosa och Vänsterpartiet i Gnesta har bytt ut sina förstanamn.
I Trosa finns ett etablerat trepartisamarbete mellan Socialdemokraterna, Trosaradikalerna och Miljöpartiet. I Gnesta har Miljöpartiet en betydligt lösare bindning till Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. I så motto är blockpolitiken inte lika tydlig i Gnesta som i Trosa. Det spelar förstås in om det lokala valet skulle resultera i oklar majoritet.
Samtidigt tål att understrykas att Henric Sörblad (M) i Gnesta och Daniel Portnoff (M) i Trosa leder väl samspelta majoriteter. Det visade sig inte minst när kommunerna tog sig igenom den globala krisens följder.
I Trosa hade Alliansen tillräckligt med resurser sparade i ladorna för att inte behöva ta i med omfattande och smärtsamma krisåtgärder. I stället gick man snarast på offensiven. I Gnesta däremot var läget mer besvärligt. Men man undvek en dyrköpt skattehöjning och krisåtgärderna gav skarp effekt. Oppositionen har snarast kritiserat majoriteten för att ha tagit i för mycket än tvärtom.
En spännande söndagsnatt väntar.
Fortsatt Alliansstyre vore ett trendbrott
2010 blir ett val där blockpolitiken står i fokus även lokalt. Både i Trosa kommun och Gnesta kommun siktar Alliansen på att få förnyat förtroende. Skulle de lyckas vore det något av ett trendbrott.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!