Frågor om klädsel kan vara berättigade

Det finns situationer då det är berättigat att polisen ställer frågor om klädsel till flickor som har polisanmält sexuella ofredanden. Det säger Tomas Malmenby, vice chefsåklagare i Nyköping.

Övrigt2007-01-26 00:08
En sådan situation är om gärningsmannen har polisanmälts för att han ska ha berört offrets, det vill säga flickans, hud.
Det handlar om att säkerställa att det är praktiskt möjligt att övergreppen har gått till så som flickan berättar. Om det sexuella ofredandet är verbalt finns det däremot ingen anledning att ställa frågor om klädseln, säger Tomas Malmenby.

Det kan även vara relevant att fråga hur flickan var sminkad. Om flickan var under 15 år när det sexuella ofredandet ägde rum och gärningsmannen borde ha insett detta, är brottet extra allvarligt.
Därför är det viktigt att reda ut vad den misstänkte borde ha insett. I ett sådant läge kan det vara motiverat att fråga om smink.
Det var Tomas Malmenby som tog beslutet att lägga ned förundersökningen mot den man som misstänktes för sexuella ofredanden mot Linnéa och Anna.

Enligt Tomas Malmenby var skälet att ord stod mot ord i utredningen, ett besvärligt läge som inte är helt ovanligt i utredningar om sexuella ofredanden.
I regel behövs också annan bevisning för att kunna gå vidare till ett åtal.
I det här fallet hade flickorna ett visst stöd av varandras berättelser. Men jag bedömde att det inte räckte. Om de inte hade känt varandra hade bevisläget varit bättre, säger han.
Linnéas mamma Eva tycker att Thomas Malmenbys förklaring vad gäller frågorna om flickornas klädsel är rimlig. Men hon är ändå inte helt nöjd.
De kunde väl ha förklarat för tjejerna varför de ställde sådana frågor. Nu kände de sig misstänkliggjorda, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om