Frågvisa letter på besök i förskola
När förskolan Solrosen sjöng Imse vimse spindel i fredags försökte fyra letter hänga med så gott det gick. Intresset från vänortsgästerna var stort för hur en svensk förskola fungerar.
För förskoläraren Barbro Svensson och barnskötaren Irene Lindblom blev fredagens arbetsdag lite annorlunda.
Aldrig tidigare har de fått visa utländska gäster runt på Gnestas äldsta förskola. En viss nervositet kunde anas till en början men under sångsamlingen verkade det släppa.
Intresset från de fyra lettiska vänortsgästerna var stort. Tolken hade fullt upp med att översätta. Många av frågorna kretsade kring medicinering. Ibland dök frågor upp som det inte var helt lätt att svara på.
Vem ansvarar för att barnen är friska och hur redovisas det när de ska börja på förskola? frågade en av gästerna.
Hur gör ni med mentalsjuka barn? frågade en annan.
Svaret på många av spörsmålen blev att i Sverige är det föräldrarna som ansvarar för sina barn men att någon medicinsk redovisning inte behövs innan de börjar på förskolan.
Något som krävs i Lettland visade det sig. Innan barnen kommer till förskolan ska en hel karta med medicinska frågor bockas av berättade besökarna. Vad gäller uttrycket mentalsjuk förklarade personalen på Solrosen att det är ett ord som inte används längre. De lettiska besökarna fick också höra att det i Sverige är meningen att alla barn, oavsett handikapp, ska leva ett så normalt liv som möjligt och inte skiljas åt från andra barn.
Även om det finns skillnader mellan svensk och lettisk förskola verkar det också finnas likheter. När besökarna från Saulkrasti promenerade runt på Solrosens fyra avdelningar såg de att det fanns en manlig barnskötare bland personalen.
Ja det är Robban och han är kommunens enda manliga barnskötare, sa Barbro Svensson.
Var rädda om honom, sa vänortsgästerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!