Frälser Trosaborna med framtidens telefoni

Nu har framtiden kommit till byn. Med information, godis och show försöker en mobilteleoperatör bakom den nya 3G-systemet att frälsa Trosaborna.

Övrigt2002-07-21 23:59
I en trailer vid Östra hamnplan kunde förbipasserande i veckan låta sig frestas och informeras om vad de snart ska behöva. Elisabeth Lennhede, projektledare för Hi3g Access sommarturné, tror att de flesta kommer ta den nya mobiltelofonin till sina hjärtan.
De tjänster man kan få kommer att göra 3G-telefonerna oumbärliga för oss.

Det kallas för den tredje generationens mobiltelefoni och kan bära mer information mellan våra apparater än vad som är möjligt idag. Framför allt kan man skicka bilder, filmer, musikfiler och surfa på Internet i sin mobiltelefon. Och man är uppkopplad mot nätet hela tiden.
En handfull operatörer fick tillstånd att utveckla den nya tekniken och bygga 3G-nätet i Sverige. Redan i höst ska en testgrupp börja använda sig av nätet. Omkring årsskiftet kan de första telefonerna börja säljas.
I media har det skrivits en del om samarbetssvårigheter mellan teleoperatörerna och att det skulle kunna försena nätutbyggnaden.
Vi har haft diskussioner, men jag hoppas att vi blir klara i tid ändå. Annars kan vi tvingas betala böter för kontraktsbrott, säger Elisabeth Lennhede.

Flera nyfikna samlades inne i den blåa trailern. Teamet från Hi3g Access visade på demotelefoner vad som väntar med det nya systemet. En skärm, istället för en liten display, gör att man kan se och inte bara höra den man pratar med. Internet kommer att se ut som vanligt och man kan läsa sina mejl.
För 3G krävs att antennerna sitter tätare än för GSM. Därför sätter man nu upp nya master på löpande band i Sverige. Esbjörn Nordesjö, ansvarig för mastbyggnationen i Sverige, förklarar vad det innebär för en ort i Trosas storlek.
Här finns kanske två, tre master idag för GSM. För att bygga ut 3G behövs fyra, fem till.
Oro och rädsla för strålning har föranlett protester och bildande av aktionsgrupper för att stoppa teleoperatörernas frammarsch. Och i en del kommuner har man varit tveksam till att alltför lättvindigt ge bygglov för masterna.

De vill ha information först, och det är inget fel med det. Vi tar hänsyn till synpunkter på om det blir fult med en mast på ett ställe vi vill ju inte förfula miljön. Och vi samarbetar också med Elallergiernas riksförbund, berättar Elisabeth Lennhede.
De som söker sig in i trailern på 3G-turné verkar dock vara de nyfikna och positiva. De vanligaste frågorna är Vad kommer en telefon att kosta? och Hur snart kan jag köpa den?.
Susanne Berggren
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om