Tillsammans med Miljöpartiet kräver Socialdemokraterna nu en blocköverskridande forskningspolitik (DN 27/6). Att Vänsterpartiet lämnats utanför är en tydlig signal. Det som Sahlin misslyckades med, att forma ett samarbete enbart med Miljöpartiet, verkar Löfvén kunna introducera i smyg. Så länge det inte formaliseras alltför tydligt kan strategin gå hem. Partierna pläderar för en ny, bred överenskommelse om forskningspolitiken. Att det krävs långsiktighet i forskningen är tydligt och därför vore ett brett stöd i riksdagen bra. Men än viktigare är naturligtvis vad en sådan överenskommelse innebär.
Sverige är i förhållande till storlek ett stort forskningsland. Enbart Israel lägger större andel av BNP på forskning än Sverige. Samtidigt är placeringen sårbar. Två tredjedelar av forskningsresurserna kommer från ett fåtal storföretag, främst Ericsson och AstraZeneca. Den forskning som bedrivs i samverkan mellan företag och akademin är dessutom den klart mest citerade och spridda utanför landets gränser. Enskilda beslut på ett fåtal företag kan därför få stora effekter på den svenska forskningen.
Ett gott företagsklimat behövs för att forskningen ska stanna i Sverige.
Samtidigt måste även högskolorna hänga med i utvecklingen. Tyvärr tar Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte upp den viktiga patentfrågan. Vid svenska högskolor är det forskarna själva som äger patenten till sina uppfinningar. Men många forskare saknar kunskaper för att kommersialisera patenten, varför de riskerar att bli liggande. Det är ineffektivt och gör att Sverige är sämre än omvärlden på att utnyttja sina uppfinningar. I många andra länder går patenten istället till högskolan.
Det finns också en moralisk dimension. Varför ska en enskild person få ensamrätt till resultatet av forskning som producerats med allmänna medel? Och dessutom blir det konkreta samarbetsproblem när patenträtten skiljer sig åt mellan företag, som själva äger patenten, och högskolorna där rätten ligger hos den enskilda.
Både av effektivitets- och rättviseskäl borde ordningen förändras. Ge patenträtten till högskolorna istället för de enskilda forskarna.
Erik Hultgren
Framstående forskning får inte fly utomlands
Med Stefan Löfvén vid det socialdemokratiska rodret har den politiska kartan ritats om. Agitatorn Juholt har ersatts av en betydligt mer samförståndssökande och samarbetsvillig partiledare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!