Framtidens batterier driver Tom framåt

Övrigt2001-09-28 16:29
I fyra och ett halvt år har Tom Eriksson från Nyköping forskat om batterier. Den 21 september lade han fram sin doktorsavhandling på Institutionen för materialkemi vid Uppsala universitet.
Den snabba utvecklingen av små, avancerade elektroniska apparater som mobiltelefoner och bärbara datorer ställer allt högre krav på de batterier som används. De måste vara små, men samtidigt ha hög prestanda. De ska dessutom vara miljövänliga och billiga att tillverka. Så kallade litiumjon- batterier är de bästa som finns i dag.
Man skulle kunna använda litium i kombination med mangan i batterier. Mangan är ett vanligt material i jordskorpan, och helt ofarligt ur miljösynpunkt. Under min forskning har jag kommit fram till hur man kan förbättra prestandan hos sådana batterier.
Det har gått åtta år sedan Tom kom till Uppsala för att läsa naturvetenskapliga ämnen på universitetet. Så småningom kom han fram till att kemi var det som var roligast, och bestämde sig för att satsa på det. Efter grundutbildningen blev Tom doktorand.
Jag hade väl inte direkt drömt om att bli kemist. Länge trodde jag att det var byggingenjör jag ville bli.
Toms avhandling är en del av ett nationellt projekt som Stiftelsen för miljöstrategisk forskning, MISTRA, finansierar. Syftet är att till årets slut få fram en prototyp av ett miljövänligt batteri med nya material. Forskare från Uppsala universitet, Kungliga tekniska högskolan och Lunds universitet deltar liksom flera stora svenska företag.
Jag tyckte att projektet lät spännande, och att det var bra att det hade både industrianknytning och en praktisk anknytning.
Under doktorandtiden har Tom presenterat sitt arbete på olika konferenser. Han har varit i USA fyra gånger, och en gång i Skottland.
Snart reser Tom till USA på nytt. Institutionen i Uppsala har gett honom pengar för att kunna fortsätta forska på Berkeley i San Fransisco, som är ett av världens högst ansedda universitet, under ett år.
Det ser jag verkligen fram emot. Kaliforniengrejen tilltalar mig, även om USA i övrigt kanske inte alltid är så bra.
Sara Nordlinder, Toms flickvän, följer med. Hon doktorerar på samma institution som Tom, men har några år kvar. Nu har Sara fått pengar så att hon kan forska på Berkeley i ett halvår.
Jag vet inte riktigt vad jag ska göra efter året på Berkely, säger Tom. Förhoppningsvis kan kontakterna genom MISTRA-projektet ge någonting. Jag vill i alla fall söka mig till industrin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om