Framtidens chef måste vara mer visionär

Det har gjorts många studier som visar att dagens unga har andra förväntningar på arbetslivet än den gamla stammen. 70- och 80-talisterna har andra behov, frihet i stället för trygghet, säger Ilona Bengts, psykolog och samhällsvetare. De unga bygger sina egna varumärken och de företag som de vill arbeta i ska stå för något gott, ha ett bra varumärke.

Övrigt2006-01-20 15:42
Ilona Bengts kommer till Nyköping den här veckan för att medverka i ett seminarium som tar upp frågor kring generationsväxlingen på företagen. Seminariet arrangeras av Nyckelringen Rehab AB.
De unga vill förverkliga sig själva, man kan säga att de är kollektiva egoister. Å ena sidan vill de köra sitt eget race och å andra sidan känner de ett övergripande engagemang för världen och dess resurser.
Det sker ett skifte från industrisamhället till informationssamhället och från pliktsamhälle till lustsamhälle.
De unga har det gott ställt med en bra materiell standard. De engagerar sig, men ofta i en speciell fråga, som kan vara internationell.
Hur ska då cheferna möta denna inställning och hur
ska man balansera de ungas önskan om frihet mot den arbetsmiljö de äldre är vana vid?
Cheferna bör ligga före. Ungdomen är framtiden. Men verkligheten förändras först och sedan strukturerna. Det klagas en del över att ungdomen inte anpassar sig till strukturerna men strukturerna kommer att förändras, säger Ilona Bengts.
Om företagen ska vara med och attrahera ungomarna så kommer det att krävas en del av cheferna. Den auktoritära chefen håller på att ersättas av en ledare som ger visioner och pekar ut riktningen för verksamheten. Den gamla typen av chef kan få det svårt.
Arbetslivet går åt det hållet, med mer teamarbete och personligt ansvar. Chefen måste släppa detaljstyrningen och kommunicera mer. Synen på företagande med kortsiktiga vinster är inte heller hållbart i längden.

Generationsväxlingen innebär också, enligt Ilona Bengts, att de vuxna har abdikerat från föräldrarollen. De unga är övergivna och bildar egna vuxenfria bubblor. Med abdikationen följer en förlorad respekt.
Man kan inte vägleda sin barn som förälder. Istället försöker vi vuxna att likna de unga. Allt blir flytande och gränslöst. De unga relaterar till varandras erfarenheter.
Men även den ökande jämställdheten förändrar samhället.
Man tänker sig att framtiden tillhör kvinnorna, säger Ilona Bengts. Männen måste lämna de gamla mansrollerna. Det blir en gängbildning av män som är lite förlorare.
Hon anser att vi i vissa avseenden ska ta tillbaka vårt vuxenansvar så att det finns någon som talar om vad som är gott och ont.
Men, säger Ilona Bengts. Livet är en ständig förändring och vi måste hitta nya värdegrunder och också se mer långsiktigt på vårt handlande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om