Från bidrag till arbete – en viktig politisk fråga

Ett roligt jobb och härliga arbetskamrater. För Ubah Nuur Robble har resan från försörjningsstöd till anställning förändrat livet. Politikerna är eniga om att fler måste göra samma resa. Men de har olika syn på hur det ska gå till.

Ubah Nuur Robble hoppas få fast anställning på Strandsborgs förskola. Lotta Eriksson, Ubah Nuur Robbles handledare, hoppas på samma sak: - Barnen älskar henne och hon är en väldigt bra arbetskompis, säger hon.

Ubah Nuur Robble hoppas få fast anställning på Strandsborgs förskola. Lotta Eriksson, Ubah Nuur Robbles handledare, hoppas på samma sak: - Barnen älskar henne och hon är en väldigt bra arbetskompis, säger hon.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2018-08-27 05:30

– Jag längtar hit till jobbet varje dag, berättar Ubah Nuur Robble, som efter nästan tio år med försörjningsstöd fick chansen att komma ut i arbetslivet via Ofta-projektet (omvandla försörjningsstöd till arbete) i Nyköpings kommun.

Projektet är ett samarbete mellan kommunen och Arbetsförmedlingen och riktar sig mot människor som har försörjningsstöd och står ganska långt från arbetsmarknaden.

För Ubah Nuur Robble gjorde projektet att hon kunde börja arbeta på Strandsborgs förskola i Harg. Under ett års fick hon lön av kommunen i stället för försörjningsstöd. Kommunen fick i sin tur stöd av Arbetsförmedlingen.

Nu är året slut men Ubah Nuur Robble jobbar kvar. Arbetsförmedlingen har beviljat henne fortsatt stöd eftersom man bedömer att hon efter det kan få en fast anställning.

– Det är så roligt att få arbeta med barnen här och arbetskamraterna är så bra. Mina egna barn säger att jag är gladare i dag, och det stämmer. Jag hoppas att jag kan få en fast anställning, säger Ubah Nuur Robble.

Under de senaste åren har kostnaderna för försörjningsstöd ökat kraftig i Nyköping. Förra året slutade notan på närmare 60 miljoner kronor, vilket var ungefär 15 miljoner mer än beräknat.

Därför är det inte konstigt att det råder stor politisk enighet om att fler måste göra resan från försörjningsstöd till anställning.

Kommunalråd Urban Granström (S) anser att Ofta-projektet, som sjösatts av den nuvarande majoriteten, är rätt väg att gå.

– Jag har träffat människor som fått anställning via Ofta och sett vad det betyder för dem. Så jag vet att modellen fungerar, säger han.

Oppositionsrådet Anna af Sillén (M) vill i stället se att kommunen inför en modell som Alliansen kallar Nyköpingsinitiativet.

I Nyköpingsinitiativet är tanken att kommunen ska arbeta med matchning och hitta lämpliga jobb för deltagarna i näringslivet. I Ofta-projektet handlar det enbart om kommunala arbeten.

– Dessutom ska försörjningsstöd och arbetsmarknad vara en stående punkt i politiken, till exempel vid kommunstyrelsemöten, säger Anna af Sillén.

För Ubah Nuur Robble spelar det inte så stor roll vilken modell som används. Hon är bara tacksam över att ha fått chansen att börja jobba på Strandsborgs förskola.

– Jag har egentligen inte mer pengar men det sociala i att ha en arbetsplats att gå till, har betytt väldigt, väldigt mycket för mig, säger hon.

Hur ska fler personer som är beroende av försörjningsstöd komma ut i arbete?

Moderaterna

Fler i jobb och egen försörjning är den stora integrationsutmaningen och det krävs betydligt högre effektivitet i det arbetet från politikens sida. Vi vill förbättra företagsklimatet så fler jobb skapas och införa Nyköpingsinitiativet ett strukturerat arbete för att matcha människor till riktiga jobb och samtidigt skärpa krav/uppföljning vid utbetalning av försörjningsstöd.

Kristdemokraterna

Vägen till sänkt arbetslöshet går via ett gott samarbete med näringslivet. KD har tillsammans med övriga Allianspartier föreslagit en arbetsmodell, kallad Nyköpingsinitiativet. Initiativet är viktigt utifrån ett mänskligt perspektiv men också utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv. Det sociala arvet är stort för de barn som växer upp med föräldrar som har försörjningsstöd.

Liberalerna

Vi driver tillsammans med alliansen ”Nyköpingsinitiativet”.

Centerpartiet

Att snabbt komma in i jobb är en nyckel för integrationen, men också för att bidra till vår gemensamma välfärd. Vi vill se fler ingångsjobb för att snabbare kunna få in en fot på arbetsmarknaden. Tillsammans med Allianskollegorna har vi lagt Nyköpingsinitiativet, som vi tror ger snabbare och mer bestående utdelning än majoritetens Ofta-projekt.

Miljöpartiet

Vi vill skapa en enhet på Campus som samordnar all praktik i kommunen. I och med arbetskraftsbrist i välfärden kommer arbetsdelningen öka och alla som kan jobba behövs. MP vill tex prova att äldre med matdistribution ska kunna välja ledsagning till närmsta offentliga kök för att få äta med andra 1-2 ggr/vecka. Det skulle öppna för en annan arbetsdelning i hemtjänsten.

Socialdemokraterna

Fortsätta med OFTA-projektet, dvs anställa personer med försörjningsstöd i kommunen. Vi vill se till att fler läser SFI på heltid och sedan kan ta ett jobb om språkkunskaperna brister. Samverka med näringslivet för att få ut personer som står nära arbetsmarknaden i arbete. Det kan man tex göra via Campus. Mer behöver göras för de som står allra längst från arbetsmarknaden.

Vänsterpartiet

Arbete är grunden för att människor skall må bra och klara sin försörjning. Vi kommer att fortsätta att i kommunen göra insatser där människor får praktik och arbetslivserfarenhet för att kunna studera vidare. OFTA projektet är ett sådant lysande exempel.

Sverigedemokraterna

På lokalnivå ansluter vi oss till Alliansens förslag om ”Nyköpingsinitiativet”, vi ser att den skulle nå längre än det nu rådande ”OFTA”-projektet. På riksnivå vill vi införa en ny anställningsform ”lärlingsanställning”. Juridiskt kan den jämföras med det dagens provanställning, men ska kunna gälla högst 3 år.

Feministiskt initiativ

Med riktade utbildningssatsningar inom bristyrken samt nära samarbete med arbetsförmedling och arbetsplatser för att personen lättare ska komma ut på arbetsmarknaden. Utgå från den enskilda individen för att stötta på bästa sätt samt att förhindra att diskriminering är orsaken till att personen inte kan arbeta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om