2 300 måltider serveras varje dag inom ramarna för Trosa kommuns verksamhet. Det är alltså en och annan köttbulle, potatis och broccolibukett under ett år som köps in, tillagas och levereras med skattemedel. Desto viktigare att principerna för hur detta ska gå till är genomtänkta och lever upp till de krav som politiken gärna ställer på andra, alltid från djurskydd till god arbetsmiljö och undvikande av onödiga transporter.
Trosa kommun har tagit en fram en genomgripande måltidspolicy och där är det faktiskt ett begrepp som lyser med sin frånvaro: lägsta pris. Den kostnadsmarkör som finns är en hänvisning till budgetramarna, men det är ingalunda huvudfokus. Centerns Martina Johansson och Stefan Björnmalm samt Kristdemokraternas Arne Karlsson har ansvarat för den politiska ledningens prioriteringar vid sidan om tjänstemannaarbetet. Som helhet är det ett väl genomarbetat dokument.
Bland ambitionerna finns mål om större andel vegetabilier, säsongsanpassade frilandsodlade grönsaker och mer ekologiskt.
Dessutom understryks valet av rätt kött: gärna vilt och kött från betande, landskapsvårdande djur som lamm och nöt, men minska mängden gris och kyckling uppfödd på spannmål. Välkomna närodlat, men se upp med utsläppspåverkan. Många korta transporter är inte nödvändigtvis idealiskt. Därför pågår också diskussioner om att etablera en lokal omlastningscentral. Det ingår i arbetet med att minska den totala lokala klimatpåverkan.
Partierna är eniga om policydokumentet. Men oppositionen markerade skarpt på fullmäktige mot att enbart representanter för majoriteten hade deltagit i arbetet. Kritiken är befogad. Kristdemokraternas Arne Karlsson bad också om ursäkt å majoritetens vägnar.
Nog kan det finnas partiskiljande åsikter om den skattefinansierade maten, men en bred enighet om principerna – för råvaror, näringsinnehåll, kvalitet, tillagning, servering och miljöansvar – är att föredra.