Från Oxelösund till Gammelsvenskby

De två kompisarna Charly Träder och Torbjörn Johansson, som under många år arbetade tillsammans på SSAB Oxelösund, är tagna och rörda.Under en resa i Ukraina besökte de Gammelsvenskby, där den ålderstigna befolkningen vårdar det svenska språket och gamla svenska traditioner.

Övrigt2005-12-22 15:08
Mötet var hjärtligt, spännande men också lite overkligt.
Vi är och reser i ett annat land när vi plötsligt befinner oss i en liten by där människor pratar svenska och dyrkar Sverige som himmelriket.
Det kändes onekligen lite märkligt, berättar de.

Under de många och långa samtal som sedan följde med svenskättlingarna fick Charly Träder och Torbjörn Johansson lära sig mycket om bybornas historia.
Samhället grundades 1781, när ättlingar till svenska bönder tvångsförflyttades från Dagö till Ukraina. Till en början blomstrade samhället tack vare den bördiga jorden.

Men under kommunisttiden, när Ukraina var en del av Sovjetunionen, hårdnade klimatet.
Byns präst berättade för oss att många svenskättlingar flyttade till Gotland 1929, när jordbruket skulle kollektiviseras. Men en del av dem hade svårt att anpassa sig till Sverige och flyttade tillbaka till Ukraina.
Men för många av de svenskättlingar som återvände till Ukraina blev livet ännu hårdare.
Under Stalintiden försvann många bybor. I dag står det en minnessten i byn med massor av svenska namn på, till minne över dem som fördes bort till Sibirien och aldrig återvände.

Charly Träder och Torbjörn Johansson blev djupt rörda över hur svenskättlingarna trots svåra förhållanden har lyckats bevara sitt svenska arv.
Men frågan är om inte svenskättlingarnas saga i Ukraina snart är slut.
Jag tror att det svenska språket i Gammelsvenskby kommer att dö ut med den generation som lever nu. Vi såg inga ungdomar i byn. De har tydligen flyttat utomlands eller till andra platser i Ukraina, säger Torbjörn Johansson.

För Charly Träder har svenskättlingarnas levnadssätt också väckt frågor om den svenska integrationspolitiken.
Vi imponeras över att svenskättlingarna fortfarande flaggar med den svenska flaggan. Men om vi svenskar ser en turk flagga med en turkisk flagga i Sverige tycker vi att det är konstigt. Det säger något om oss, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om