Fredag plus tretton ger otur gånger två

Åh nej, fredagen den trettonde! I dag vill man helst bara dra täcket över huvudet och ligga kvar i sängen. Eller? Nja, riktigt så illa är det kanske inte men de flesta av oss tror nog i alla fall lite grann på skrock. Även om vi inte alltid vill erkänna det.

Övrigt2006-01-12 18:49
Väljer du att ta det där extra steget för att slippa gå under stegen? Du kanske tycker att det är lite löjligt men ändå
för säkerhets skull, varför chansa? Sedan hoppar du över alla A-brunnar och mumlar diskret tvi när en svart katt korsar vägen. Och när du kommer hem lägger du hellre nycklarna i bokhyllan än på bordet.
Skrock är något som vi människor har hittat på för att få lite kontroll över situationen, vi vill veta varför saker händer. Förr sades det till exempel att om det började regna så var det för att någon hade dödat en spindel.

Oftast går skrock ut på att ett visst vardagligt beteende ska kunna ge tur, otur eller påverka vädret. Skrock och vidskepelse har funnits så länge man kan minnas och har byggts på mer och mer med tiden.
Ingen vet riktigt säkert men det finns några teorier som kan förklara några av de vanligaste skrocken:

Varför sju års olycka om jag råkar krossa spegeln?
Speglar var väldigt dyra och för att kunna köpa en ny var du säkert tvungen att spara länge, ingen bra idé alltså.

Varför hacka på de svarta katterna?
Katter har alltid setts som mystiska varelser och då pesten var en vanlig besökare ute i Europa trodde man på en del ställen att det var katterna som spred smittan. Därför dödade man de katter man såg, vilket kanske inte var så smart eftersom de pestsmittande råttorna då dansade på bordet.
Folk trodde även att katter var djävulens redskap och djävulen förknippades dessutom med färgen svart.

Varför just fredagen den trettonde?
Fredagen förknippas med Frigg, asagudinnan som var kärlekens gudinna och dessutom mansgalen. Och i den kristna, mansdominerade religionen var man inte överförtjust i tanken på kvinnliga gudar, särskilt då inte Frigg som stod för något så förbjudet som kärlek och sex.
Dessutom var det ju på en fredag som Jesus korsfästes, alltså blev det en sorgedag.
Att 13 ses som oturstal tror man beror på att det babyloniska talsystemet baserades på tolvtalet. Talet 12 ansågs lyckosamt medan det nästföljande talet, 13, sågs som dess raka motsats.
Och just fredagen den trettonde kombineras alltså två oturligheter.

Så fredag är en otursdag. Men de andra dagarna då? Jodå, de tillskrivs också olika egenskaper.

Måndagar: Är lyckodagar, men man skall akta sig för att flytta.

Tisdagar: Brukar vara ganska otursamma dagar och slutar ofta med gräl.

Onsdagar: Är inte en bra dag att gifta sig på, och barn födda på onsdagar lär bli argsinta och envisa. Nyser man på en onsdag får man problem

Torsdag: Har i regel ansetts som den bästa dagen att utföra olika magiska riter, spå och utöva läkekonst. Barn som är födda på en torsdag anses vara synska. En del tror att torsdagar är otursdagar och att den enda bra stunden är timmen före solnedgången. Allt man drömmer om natten till en torsdag slår in.

Fredag: Är en olycksdag. Det är inte bara fredagen den trettonde som för olycka med sig, även vanliga fredagar kan sluta med tråkigheter.

Lördag: Man skall passa på att tvätta barnungarna och befria dem från veckans lort, för väntar man till söndagen blir det gnäll och tandagnissel!

Söndag: Barn födda på en söndag, kallade söndagsbarn, är ett känt begrepp när man talar om skrock och vidskepelse. Att vara född på en söndag är en stor lycka. Förutom att man blir vacker, intelligent och charmfull, har man också talanger som andra inte har.


Tror du på skrock?

Viktor Skantz, 18 år, Gripenskolan:
Det finns ingen anledning att tro på skrock. Jag har aldrig råkat ut för något som har fått mig att tro på det.

Therése Masar, 18 år, Hotell- och restaurangskolan:
Nej, det är bara gamla saker och funderingar. Om jag ska börja tänka på det sättet måste jag nog bli övertygad först.

Alex Lundkvist, 18 år, Hotell - och restaurangskolan:
Ja, jag tror på skrock. Vad ska man säga inga nycklar på bordet, paja speglar, gå under stegar. Det betyder ju otur. Och just det, svarta katter på vägen också.

Linda Eriksson, 18 år, Hotell- och restaurangskolan:
Ja, det är gammalt och jag har alltid trott på det, sedan jag var liten. Jag lägger aldrig nycklar på bordet, går inte under stegar . Sådant där vanligt skrock du vet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om