”Vi tror inte på revolutionen som arbetsmetod. Metodisk, forskningsbyggd samhällsutveckling. Kontinuerligt omprövad mot en föränderlig verklighet. Det är det bästa sättet att grunda en genomtänkt samhällsförändring”, konstaterade statsministern, i ett utfall av social ingenjörskonst.
Inför stämman har Reinfeldt sagt att han inspireras av Tage Erlander. Det är inte svårt att se likheterna. Precis som Erlander driver Fredrik Reinfeldt ett projekt i vilket pragmatismen är allenarådande. Med eget arbete och eget ansvar skapar vi tillsammans ett bättre Sverige. Föregångslandet Sverige.
Fredrik Reinfeldt har inte fel. När man lyssnar på invigningstalet kommer skrönan om Tage Erlander och blyertspennorna i ett nytt ljus. När Erlander tjänstgjorde sin allra sista dag påstås det att han lämnade tillbaka sina pennor. Det är med en sådan arbetsmoral som Moderaterna vill bygga sitt nya Sverige.
Visioner behövs. Reinfeldt har dessutom hittat ett tomrum i svensk politik. Socialdemokraterna är inte längre statsbärande. Få väljare förknippar i dag Mona Sahlin med arbetsmoral. Vem tror till exempel att en socialdemokratisk toppolitiker i dag skulle lämna tillbaka sina blyertspennor?
Därmed inte sagt att en svag opposition garanterar Moderaterna att lyckats i sin strävan mot ett långvarigt regeringsinnehav. Det är inte bara synen på vem som äger vilka pennor som har förändrats sedan Tage Erlanders tid. Bilden av Sverige, och av vår omvärld, är lyckligtvis inte samma.
Vill dagens lättrörliga väljare över huvud taget ha ett långvarigt regeringsinnehav? Vem av oss har något behov av en ny landsfader? Visst kan vi skriva under på att Sverige bör vara ett föregångsland. Det är betydligt svårare att se varför en ”grundad, genomtänkt samhällsförändring” ska utgå från nationalstaten när vi skriver 2010.
Fredrik i föregångslandet
Mitt under lågkonjunkturen har statsminister Fredrik Reinfeldt hittat ett ledigt jobb. Jobbet som landsfader.När Reinfeldt i torsdags invigde Moderaternas arbetsstämma i Västerås fortsatte han att tala som en socialdemokrat. Med stora, svepande formuleringar beskrev statsministern bilden av Sverige i form av ett föregångsland. Fredrik Reinfeldt lät stundtals mer som en poet än en politiker.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!