Fredrik Reinfeldt går på centerns linje

Övrigt2006-12-18 18:39
Sverige ställer sig bakom Tysklands målsättning om att inom EU minska utsläppen av växthusgaser med 30 procent till 2020. Det är en viktig signal på unionsnivå, men det är minst lika intressant för den inrikes partipolitiken. När statsminister Fredrik Reinfeldt (m) och miljöminister Andreas Carlgren (c) i en debattartikel i DN varmt talar om svenska satsningar på miljöteknik och tuffare miljöpolitiska mål, visar det på ett nytänkande inom moderaterna. Partiet tar nu ett antal steg närmare allianskollegan centerns miljöpolitiska målsättningar och analyser. Inte minst gäller detta det handfasta kravet på att transportsektorn ska ingå i den framtida handeln med utsläppsrätter.
Centerns miljöpolitiska hållning verkar bli normgivare inom regeringen, det är bra för miljöarbetet. När alliansen före valet snickrade ihop ett gemensamt manifest fick miljöfrågorna en styvmoderlig behandling. Kanske utgick man ifrån att interna konflikter skulle undvikas om man lät bli att stöta och blöta partiernas miljöpolitiska program. Att det fanns stora skillnader mellan moderaternas och framför allt centerns miljöpolitik var alltför uppenbart. Först i valspurten började man reparera sitt misstag i grevens tid.

Men med regeringsarbetet har det tydligt gått lättare. En nyckel till den moderata omprövningen är sannolikt den allt starkare kopplingen mellan det globala behovet av miljöåtgärder och de exportmöjligheter som öppnar sig för dem som ligger i framkanten av teknikutvecklingen, vilket centerpartiet framgångsrikt framhållit. Effektivt miljöarbete är ofta god ekonomi. Framför allt är det bra att miljöåtgärder inte längre enbart stavas höjda skatter. Handeln med utsläppsrätter kommer dock troligen att pressa elpriserna något uppåt. Men det blir inte med samma definitiva steg som vid ideligen höjda skattesatser.

Utspelet är samtidigt ett långsiktigt strategiskt arbete från alliansens sida. Det är viktigt att det etableras ett mer hoppfullt alternativ till den socialistiska miljöpolitikens gröna folkhem eller vad det nu må kallas.
Den allmänna medvetenheten om miljöproblemen ökar stadigt. Färre är idag okunniga om de stora miljöhoten. Allt färre är samtidigt benägna att tro på extrema undergångsscenarier som målar ut marknadsekonomin som miljöarbetets motsats. En regering som vill bli återvald har inte råd att verka svag i miljöfrågor eller framstå som okunnig om dessa frågors värde.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om