Sjukfrånvaro är alltid ett gissel i en arbetsgivares planering. Vikariat måste tillsättas och nya personer läras upp i arbetet. Oftast blir kostnaderna högre och kvalitén lidande. Att minska sjukfrånvaron ökar därför effektiviteten. Så även i den offentliga sektorn. Därför är det glädjande att sjukfrånvaron också gått ner bland de kommunanställda.
I Trosa har sjukfrånvaron minskat från 8,6 procent 2006 till 5,6 procent 2009.
I Nyköping har den minskat från 6,5 procent till 4,1.
I Gnesta från 7,2 procent till 6,1.
I Oxelösund från 8,8 procent till 6.
Det skapar bättre offentlig service.
Dessutom har minskningen en tydlig könsdimension. Kvinnor har högst sjukfrånvaro och tjänar därmed mest på att den minskar. I Trosa har den kvinnliga sjukfrånvaron minskat tre gånger så mycket som den manliga.
Färre sjukdagar innebär att fler får en fast anställning. Alla fyra kommunerna har en större andel tillsvidareanställda idag jämfört med tre år sedan. Färre vikarier och visstidsanställda. Samtidigt har finanskrisen kunnat passera utan större effekter på det totala antalet årsarbetare. Vissa av kommunerna har tvärtom nyanställt.
Alliansens reformering av sjukförsäkringen fick utstå hård kritik. Nu börjar det dock bli allt mer uppenbart att satsningen på ökad rehabilitering gett resultat. Sjuktalen sjunker och alltfler kommer snabbt tillbaka till arbete. Idag kan den kommunala personalen leva ett betydligt friskare liv jämfört med 2006.
Till gläde för de anställda, men också för oss andra som behöver nyttja vård, skola och omsorg.