Friskola göre sig icke besvär

Övrigt2004-09-02 23:23
Ännu en friskola får tummen ner av Nyköpings barn- och utbildningsnämnd. För att starta en friskola krävs egentligen bara ett godkännande från Skolverket, men först efter att berörd kommun har fått yttra sig. Nyköping hänvisar, som de flesta kommuner brukar göra, till att friskolor skapar oreda i den kommunala organisationen.
Nämndens ordförande, Cajsa Widqvist (s), skriver i förslaget till yttrande att kommunen redan har en stor andel elever som går i fristående skolor. Hur kan man tycka att tio procent är en stor andel?
Ett annat argument är att en friskola i centralorten kan locka till sig så många elever att kommunen måste stänga en liten skola på landsbygden. När kommuner behöver anpassa den egna kostymen är man dock inte sena att dra in de små skolorna på landsbygden. På Skolverket ligger en hel hög med ansökningar från föräldrar som vill stoppa kommunernas nedläggningsplaner. Skillnaden mot förr är att föräldrar nu har makten att starta egna skolor.
När ska det gå upp för Nyköping och andra kommuner att de inte längre är ensamma om att kunna bedriva undervisning? I skollagen står i dag att utgångspunkten är att alla elever har rätt till valfrihet och likvärdig utbildning av hög kvalitet. Kommunen måste inte själv svara för all undervisning men är skyldig att se till att alla elever, oavsett vilken skola de väljer, får en god och likvärdig utbildning.
Även om det på kort sikt innebär ett bekymmer för planeringen borde kommunen välkomna alternativ och mångfald i skolan. Som det nu är får elever och föräldrar som väljer friskola bara veta att de ställer till problem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om