Frivilligt berätta om extraknäck
I dag är det frivilligt för riksdagens ledamöter att anmäla sidoinkomster och sidouppdrag. Så bör det vara även fortsättningsvis, anser de sörmländska riksdagsledamöterna Per Westerberg (m), Elisebeht Markström (s) och Björn von der Esch (kd).
Det beror helt och hållet på vad de sysslar med, säger Per Westerberg.
Det finns i dag en möjlighet att anmäla aktieinnehav, anställningar och privata eller offentliga uppdrag i ett register i riksdagen.
Registret finns till för att väljarna ska kunna se om de förtroendevalda har några särskilda bindningar när de fattar beslut eller tar hänsysn till egna personliga motiv.
Per Westerberg har själv tagit upp sina sidouppdrag sedan registret började användas och han tycker det är viktigt att det finns en öppen redovisning hos riksdagsledamöterna.
Det är upp till var och en, men det är särskilt viktigt om man sysslar med frågor som ligger nära det område där man får sina sidoinkomster, säger han.
Elisebeht Markström, (s), tycker redovisningen är bra eftersom väljare eller andra som vill värva någon till ett förtroendeuppdrag enkelt kan se vilka andra uppdrag riksdagsledamoten har. Själv har hon anmält sig till registret men tycker inte att registreringen ska vara obligatorisk, vilket socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog förespråkar.
Nej, jag tror inte på en tvingande lagstiftning. Om man väljer att inte inte registrera sig så säger det ju något om riksdagsledamoten också, säger hon.
Även Björn von der Esch, (kd), tycker att registreringen ska vara frivillig. Han tycker inte att det ska vara nödvändigt att redovisa inkomster från arbeten vid sidan av riksdagsarbetet. Däremot om man uppbär inkomst från en före detta arbetsgivare.
Har man arbetat för ett företag och detta fortsätter att betala lön även under ens arbete i riksdagen, finns risken att företaget förväntar sig en motprestation och att man ska företräda deras intressen, säger han.
Själv får han för närvarande inkomst vid sidan av riksdagsarbetet från pension, Per Westerberg från uppdrag i Post- och telestyrelsen och Elisebeht Markström från uppdrag i Kriminalvårdsstyrelsen, Statens institutionsstyrelse och Systembolagets styrelse. Per Westerberg är också ordförande i Östsvenska Handelskammaren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!