Fröken Julie tillbaka på Lövteatern

Teateruppsättningen Fröken Julie återvänder till Tullgarns slott i sommar. Medverkar gör Per Morberg, Sanna Ekman och Birgitte Söndergaard. Precis som förra året spelas Fröken Julie även i år på Lövteatern vid Tullgarns slott. Ernst Billgren står tillsammans med Per Morberg för regin av denna klassiska pjäs.

Övrigt2004-06-30 17:58
Historien, som är skriven av August Strindberg i slutet på 1800-talet, handlar om köns- och klasskamp. Grevens dotter Julie förförs av godsets betjänt Jean på midsommarafton. Julie är en fröken av högre rang och borde egentligen inte beblanda sig med folk som Jean. Men båda finner spänning i relationen som under pjäsens gång får tragiska följder. Per Morberg spelar rollen som Jean, en man som varit bortrest ett tag och skaffat sig fina vanor. Han strävar uppåt och har lärt sig hur man uppför sig i högre kretsar.
Han spelar ett spel och ljuger. Mest är han nog förälskad i sig själv. En spännande roll att spela, förklarar Per Morberg.
Hans flört, Julie, spelas av Birgitte Söndergaard.
Hon faller för Jeans vårdade sätt att vara. Hon tycker om att vara med honom och gillar att flörta trots att han bara är en betjänt, förklarar skådespelerskan.

Viktig i sammanhanget är också kokerskan, spelad av Sanna Ekman, som är halvt förlovad med Jean. Hon vet sin plats i hierarkin.
Egentligen stör hon sig inte lika mycket på sin pojkväns otrohet som att han umgås med folk av högre rang, förklarar Sanna Ekman.
Alla de medverkande skådespelarna upplever pjäsen som mycket känslosam. De jämför med dagens samhälle och tycker att handlingen är aktuell, ingenting har förändrats.
Det är absolut ingen myt att det här är en modern pjäs. Egentligen är det bara datorer, mobiler och lite sådant som har kommit till sedan pjäsen skrevs. Samspelet mellan människor är fortfarande detsamma, kommenterar Per Morberg.
Ensemblen är rutinerad. De har prövat på det mesta inom skådespelargenren, ändå är Fröken Julie en pjäs som ständigt utvecklar och lär skådespelartrion nya saker.
Rollerna kräver väldigt mycket av oss som skådespelare, samtidigt får vi mycket tillbaka. Det roliga är att pjäsen blir annorlunda från gång till gång. Samma replik kan spelas olika, ibland pratar jag tyst medan jag nästa gång kanske ryter till, säger Per Morberg och visar med gester och uppspärrade ögon hur han brukar gå tillväga när det gäller det sistnämnda.

Birgitte Söndergaard och Sanna Ekman instämmer i att pjäsen är utvecklande.
Vi måste vara skärpta hela tiden. Kroppsspråket har stor betydelse och små, små saker i ens agerande kan göra att föreställningen blir extra bra. Det är viktigt att våga vara öppen och ha kontakt med publiken, kommenterar båda.
Ernst Billgren var regissör redan förra året. Hans ledarstil är uppskattad och inger respekt bland skådespelarna. De gillar den frihet som de får där ingen bossar och säger hur allt ska vara hela tiden.
Ernst är väldigt bra på att lyssna. Han gör inte så mycket väsen av sig och ger bra tips, förklarar Sanna Ekman.
Totalt arbetar cirka ett 30-tal personer med Fröken Julie. Bland dessa finns statister hämtade från Trosakören.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om