Furuspecialen riskerar böter på 300 000
På måndag avgör miljönämnden om de ska begära att möbeltillverkaren Furuspecialen ska få betala 300 000 kronor i böter. Orsaken är att ett bullerplank inte kommit till stånd.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden beslutade 2002 att företaget skulle vidta bullerdämpande åtgärder.
Efter överklaganden fastställde miljödomstolen att Furuspecialen skulle bygga en bullerskärm eller likvärdiga åtgärder som skulle vara klart senast sista december 2005.
Kravet var förenat med ett vite på 300 000 kronor.
Furuspecialen begärde dispens från kravet under hösten, med anledning av en ny ansökan om miljötillstånd som lämnats in.
Vi söker ett likvärdigt tillstånd där det klargörs vilka tider vi får ha verksamheten igång och kan vi inte köra kvällstid kan vi inte vara kvar här, då får vi flytta härifrån. Därför vill vi inte lägga ut en halv till en miljon på bulleråtgärder om vi sedan tvingas flytta om kraven blir hårdare än de är i dag, säger Sundqvist.
Miljökontoret anser däremot att företaget haft tillräckligt lång tid att ordna bullerdämpande åtgärder, och att det inte går att vänta tills ett miljötillstånd är klart.
Vi kan inte vänta så länge, det kan ta flera år. Vi anser att företaget borde ha gjort något åt kravet som de fick redan 2002. De klarar inte bullernivåerna enligt tillståndet som säger att det får låta maximalt 50 decibel på dagtid och 45 decibel kvällstid, och om de ligger 5 decibel över detta ska åtgärder omedelbart vidtas, säger Kristina Ajaxon, miljöskyddsingenjör på miljökontoret i Nyköpings kommun.
Bullret kommer från spånfläktar på fabriken som vetter åt Nyköpingsån.
Närmast berörda är Waldorfskolan som ligger i närheten.
Enligt Jörgen Sundqvist har dock bullret enligt egna mätningar sänkts från 57 decibel till 53 decibel, på själva skolgården har det sänkts till 54 decibel.
Vi har annan verksamhet idag. Det beslut som togs i miljödomstolen 2004 baserar sig på mätningar innan dess. Nu är det annan trafik, generellt tror jag det bullrar mer utanför oavsett om vi har verksamhet eller ej, med flyg till Skavsta och buller från E4, säger han.
Hade vi inte varit tvungna att söka miljötillstånd hade bullersaneringen varit klar för länge sedan.
På måndag blir det miljönämnden som får ta ställning till om man ska begära att vitet döms ut.
Det är miljödomstolen som slutligen beslutar om utdöm-ande av vitet.
Miljönämnden ska också besluta om Furuspecialen ska utföra en bullerutredning som visar ljudnivåerna vid bostadshus, skola och lasarett, hur ljudet varierar över dygnet och en tidplan för bullerdämpning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!