Fyra års fängelse för grov våldtäkt
Fyra års fängelse och därefter utvisning blev domen mot de två män, 29 och 26 år gamla, som i somras våldtog en ung kvinna i en lägenhet i centrala Nyköping.
Dessförinnan hade, enligt den 22-åriga kvinnan, den första mannen låtit henne smaka på sin drink. Hon tog en mun full och kände sig kort därefter snurrig och tung i kroppen.
Hon kände sig tung och trött resten av kvällen och under en stund blev allt svart. När hon vaknade till igen kände hon sig förvirrad. Hon hade ont i kroppen och anade vad som hade hänt. Hon blev hemskjutsad av den ene mannen. Drygt ett dygn senare uppsökte hon Nyköpings lasarett och uppgav att hon blivit våldtagen av två män.
De båda männen säger att de haft sexuellt umgänge med kvinnan men de nekar till brott. Enligt dem var inte kvinnan avvisande och hon var inte i hjälplöst tillstånd.
Tingsrätten finner det inte tillräckligt klarlagt att de båda männen utnyttjat kvinnan i ett hjälplöst tillstånd. Det finns ingen teknisk bevisning som stöder att drinken var preparerad. Inte heller prov från kvinnan visar på att hon skulle ha varit drogad, vilket dock inte helt kan uteslutas eftersom det gick rätt lång tid från drinken till provtagningen. Däremot, säger tingsrätten, befann sig kvinnan i ett hjälplöst tillstånd när hon vaknade upp. Hon var i ett utsatt läge, ensam med två män som hon inte kände, varav den ene hade sex med henne.
Överläkare Margareta Pettersson på kvinnokliniken vid Nyköpings lasarett vittnar om skador och smärta. Tingsrätten anser att det inte talar för frivilliga samlag.
Advokat Hans Sundberg har fått sin klients uppdrag att överklaga till Svea hovrätt.
Jag vill ha prövat tingsrättens bedömning att hon befann sig i ett hjälplöst tillstånd, säger han.
Jag vill också ha prövat läkarens uppgifter om skadorna kan ha orsakats av en våldtäkt eller om skadorna likväl kan ha orsakats av en sexuell relation som båda är med på.
Den andre mannens advokat, Per Oehme, kommer sannolikt också att överklaga men vill först ha klartecken från sin klient. Även Per Oehme vill ha prövat om 22-åringen befann sig i hjälplöst tillstånd.
Han anser att tingsrätten färgats av överläkare Margareta Petterssons vittnesmål.
Det var känsloladdat, till skillnad mot hennes intyg som var neutralt, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!