Fyra års konsulter kostade 13,5 miljoner
De senaste fyra åren han Trosa kommuns konsultupphandlingar kostat skattebetalarna drygt 13,5 miljoner kronor. Nödvändigt eller ej? Det beror på vem man frågar.
Är utgifterna rimliga?
Enligt ekonomichefen Margareta Smith handlar det delvis om den lilla kommunens dilemma. Den har svårare att hålla sig med permanent spetskompetens. Att hyra in en jurist eller en inköpare för kort tid kostar mindre än att ha dem anställda.
Vissa siffror sticker ut i statistiken. Att samhällsbyggnadsnämndens inhyrda konsulter kostade över 2,5 miljoner år 2000 är delvis ett resultat av släpande kostnader för skredet i Ödesby.
Men även av privatiseringen av tekniska bolaget Trotab. Under en övergångsperiod saknade kommunen ett eget tekniskt kontor. 2003 köpte samma nämnd konsulthjälp för bara drygt 300 000 kronor.
För humanistiska nämnden blev år 2002 extra dyrt. Då köptes konsulthjälp för drygt 800 000 kronor mot under hälften året innan och året efter.
Förklaringen? Det året saknade kommunen en ordinarie skolchef. Både vikarien och rekryteringen av en ny chef kostade en slant. Likaså upphandlingen av ett nytt skolskjutsavtal.
Notabelt är att de tre borgerliga åren 2000, 2001 och 2002 var avsevärt dyrare än det socialistiska året 2003. En förklaring är det inköpsstopp som infördes i juni förra året.
Men enligt kommunalrådet Greger Tidlund (s) är det inte hela sanningen.
De borgerliga lade ut verksamheter på entreprenad, sånt kostar i konsultarvoden. Det är ett av skälen till att vi är emot entreprenader. Dessutom förlorade kommunen en del egen kompetens när de sålde Trotab, säger han.
Men helt går det inte att komma undan konsulterna, menar Tidlund. Inte i en så liten kommun. Framtidens melodi är samverkan mellan småkommunerna för att dela på kostnaderna.
Oppositionsrådet Daniel Portnoff (m) har inte gått att nå för en kommentar. Men kommunfullmäktigeledamoten och revisorn Rolf Hugert (m) menar att flera chefsvakanser kan ha bidragit till de höga kostnaderna under de borgerliga åren.
Och Tidlunds uppfattning om entreprenaderna delar han inte.
Om vi haft dryga upphandlingsutgifter handlar det om engångskostnader. Det är bara den första upphandlingen som kostar, inte de påföljande. Konsultpengarna vi får vi dessutom igen längre fram genom en billigare och effektivare verksamhet.
Jonas Björnstam
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!