Fyra gallerior på några meters avstånd

I Nyköping samlas fyra gallerior på mindre än några hundra meters avstånd utmed Västra Storgatan. Bäddat för konkurrens _ eller?

Övrigt2002-02-19 17:09
_ Vi både samarbetar och konkurrerar, säger Ann de Jong. Men det skulle vara optimalt om man kunde hitta en etableringsstrategi och på så sätt få en jämnare fördelning av butikerna, säger hon.
_ Etableringarna kan ju krocka ibland.
Nu för tiden konkurrerar en affär inte enbart med andra affärer med samma inriktning utan med alla slags affärer, från skobutiken till bilhandlaren. Det handlar om att vara det alternativ som kunderna väljer.
Ann de Jong och Ros-Marie Battaroff är så kallade centrumledare i Västerport respektive Affärshuset Nyckeln och de har hand om drift och marknadsföring i galleriorna.
Enligt dem ska en galleria dra mycket folk och leda till spontana köp. Gallerian behöver ett visst basutbud för att vara intressant.
Det är fastighetsägaren själv, eller i samråd med eventuell centrumledare om en sådan finns, som beslutar vilken butik som kommer in i en galleria.
_ Men vi har påbörjat ett strategiarbete mellan företagarföreningen i Västerport och fastighetsägaren för att hitta en tydligare profil, berättar Ann de Jong.
Enligt Ann de Jong blir det mer och mer viktigt för innerstadsgallerior att vara tydliga i sin profil och hitta just sitt koncept. Många butiker med samma profil får kunderna att gå in i flera butiker.
_ I Västerport vill vi vara stora på mode och mat, säger Ann de Jong.
_ Men det är en bit kvar, tillägger hon.
Hon önskar att Centrumföreningen i Nyköping i framtiden kan sitta ned runt ett bord och ha konstruktiva samtal om utvecklingen i staden och vilka butiker som är attraktiva.
Sven Hanson, VD för Viktor Hanson Fastigheter, och Fredrik Lennander, fastighetsförvaltare, berättar att Cityarkaden har satsat på att vara en förlängning av gatan.
_ Eftersom vi har så få butiker blev det naturligt att skapa en känsla av att alla butikerna är en del av gatan genom många öppna ytor och mycket glas, säger Sven Hanson.
En känsla som skulle förstärkas om beslutet att förlänga gågatan ända ner till Teaterparken skulle bli verklighet, tror Fredrik Lennander.
Cityarkaden är den senast öppnade gallerian i Nyköping, även om lokalerna funnits länge. Endast en av butikerna ligger kvar sedan förr då det numera nedlagda ICA Näckrosen bland annat fanns i lokalerna.
Hittills är två av tre butiker i Cityarkaden inriktade på make up. Men att det skulle vara ett problem ser inte Sven Hanson.
_ Tvärtom, de kompletterar varandra.
De som är ansvariga för uthyrningen är överens om att det är viktigt att man inte plockar in fel butik.
_Vi har hellre en tom lokal tills dess att vi hittar rätt butik än att två butiker slår ut varandra, säger Ros-Marie Battaroff.
Det samma gäller för Sven Hanson.
_ Det är ingen konst att hyra ut lokaler, men man måste se på sikt och vänta in rätt butik.
I Cityarkaden har de valt att satsa på trendiga butiker med stil och även om butikerna kan hålla låga priser så ska det inte vara "lågpris".
Är det svårt att få hit nya butiker?
_ I dagsläget har jag flera förfrågningar på butikslägen i Västerport, berättar Ann de Jong.
Samma sak gäller för Affärshuset Nyckeln.
_ Det har nog varit svårt att få hit butiker för några år sedan, men nu är det lättare. Staden har marknadsförts på ett bra sätt. Den gamla uppdelningen på Öster och Väster har försvunnit, nu är det ett centrum i Nyköping, säger Ros-Marie Battaroff.
Men Nyköping är dock lite för litet för att locka hit vissa butiker.
En butik som är självklart för städer med 90-100^000 invånare etablerar sig inte i Nyköping.
Exempel på sådana butiker är, enligt Sven Hanson, Indiska och Stadium.
_ Vi gjorde en undersökning i Centrumföreningen för ett antal år sedan och Indiska var den butik som överlägset flest ville se i Nyköping.
Men det ville inte Indiska.
_ De har varit här och tittat på lokalerna, men de har bestämt sig för att Nyköping är för litet, säger Sven Hanson.
Fördelarna för en butik att ligga i en galleria gör att man tillsammans med de andra butikerna kan bygga en gemenskap och på så sätt bli tydlig mot kunden, tror Ann de Jong. Något som förutsätter rätt mix, tillägger hon.
Ros-Marie ser en fördel att man är har en dragare i varandra, som hon uttrycker det.
_ Det spelar ingen roll om det finns två eller tre skobutiker i en galleria. Kvinnan är ju funtad så att hon måste gå in i fyra eller fem butiker innan hon bestämmer sig, säger Ros-Marie Battaroff och skrattar.
Nackdelar för en butik att ligga i en galleria är att man måste inordna sig i en gemenskap. Allt man gör påverkar de andra i gallerian och man är tvungen att kompromissa. Det går inte att göra allt efter egen vilja, menar Ann de Jong.
_ Ett tydligt exempel på det är öppettiderna. Du kan inte stänga när som helst om du har en butik i en galleria.
Öppettiderna är något som ständigt diskuteras i de större galleriorna, men här är centrumledarna väldigt tydliga.
_ Öppnar gallerian klockan 10 så kan inte vissa butiker öppna två timmar senare. Vi håller stenhårt på att alla ska ha exakt samma öppettider, säger Ros-Marie Battaroff.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om