Fyra miljarder i månadspeng
Hur mycket ska man egentligen få i månadspeng? Borde det inte vara lite mer än du får i alla fall? För det kan väl inte vara meningen att pengarna ska vara slut redan efter några dagar, när du bara har hunnit köpa några småsaker? Som en skiva. Och ett par byxor. Och lite annat...
För trots att många av oss ungdomar tjänar egna pengar har de en tendens att ta slut alltför fort, eller så vill man helt enkelt inte använda dem på så triviala saker som biobesök och godis när man sparar till den mycket viktigare datorn eller gitarren.
Visst, du kan välja att avstå från dessa småsaker och de nya byxorna, men ärligt talat gör de där sakerna faktiskt mycket för en annars ganska grå vardag full av läxor och provplugg. Då kan föräldrar vara den ekonomiska räddningen, och de flesta är ju väl medvetna om uttrycket månadspeng.
Månadspengen kan ses som en förlängning av tioåringens 20-lapp till veckopeng. Det var när månadspengen kom in i bilden som man började känna sig vuxen, det var dags att ta ansvar för sin egen ekonomi (nåja, i alla fall dags att försöka bidra litegrann till alla saker man köpte).
Det här med månadspeng är intressant och tål att funderas över. Under tiden som du gör det kan du få reda på några förbluffande fakta om denna gamla källa till familjebråk:
70 procent av ungdomarna
i Sverige mellan 6 och 17 år får månadspeng och per år pungar föräldrar ut med cirka fyra miljarder till sina barn.
Fördomarna stämmer (om du hade några alltså), tonårstjejer får mycket mer i månadspeng än det motsatta könet.
I snitt är det 367 kronor
i månaden det gäller. Så visa inte den här artikeln för dina föräldrar, och om de visar den för dig påpeka att alla jäkla sexåringar drar ner snittet massor. Skillnaden mellan hur mycket man får när man är liten och när man är i övre tonåren är enorm: i sexårsåldern är det till att överleva på 88 kronor i månaden, en 17-åring får 918 kronor.
Pengen har dessutom ökat, med hela 35 procent sedan 2001. Vi giriga tonårsbarn, och för all del de som snart kan titulera sig vuxna, kan bara hoppas att denna positiva trend håller i sig
Många har en överenskommelse med sina vårdnadshavare, som det så fint heter, att de
i stället för månadspeng får studiebidraget eller barnbidraget direkt in på sitt eget konto. Och det kan ju vara bra så länge man tänker på att de då kan påpeka att du får pengar (när det gäller barnbidrag) som egentligen ska gå till dem. Det kan leda till en viss ovilja att ge dig den där lilla extrapengen som så ofta behövs, eftersom du redan har fått allt som du ska ha.
Och till sist ett tips från mig som du definitivt inte ska visa för dina föräldrar, kära barn: Jag får inte månadspeng och det är jättebra! Jag får pengar när jag säger att jag behöver det och trots att det då är i begränsad mängd kan man ju faktiskt fråga mer än en gång i månaden. Det här har du säkert redan fattat men det tål att upprepas: Föräldrar är inte så smarta som de tror, så manipulera på!
Fotnot: Siffrorna/faktan i texten kommer från Nordea.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!