Gamla avlopp skadar Kilaån
Raka rör så att skitvattnet går rakt ut. Så får avloppen från husen på landsbygden eller fritidshusen inte längre se ut. Men i området kring Kilaån, som är övergödd, har en sjättedel av de över 300 inventerade fastigheterna dåliga avloppssystem.
Det syns på de utbredda vassarna och på den bruna vattenfärgen, säger Lars Juhlin, vattenhandläggare på länsstyrelsen
i Sörmland.
Ett projekt som miljökontoret i Nyköping drivit sedan ett år tillbaka är att ta reda på vilken typ av avloppsanläggning de hushåll har som ligger i området som avvattnas till Kilaån. Miljökontoret har fram tills nu inventerat avloppen på 316 av totalt 1 100 fastigheter, och 52 av dessa har fått krav på åtgärder.
Det innebär att en sjättedel av alla inventerade avlopp är så dåliga att toalettvattnet går rakt ut i ett dike eller vattendrag efter slamavskiljare, i princip orenat.
Det är de fastigheterna vi ställer krav på i första hand. Det betyder inte att övriga avlopp är bra, de hushållen kan få krav i ett senare skede, säger Ann-Katrine Corell, miljöinspektör i Nyköpings kommun.
Fastighetsägarna får ett och ett halvt år på sig att förbättra sin avloppsanläggning.
Men hittills är det bara ett fåtal som bestämt vilken reningsmetod de vill ha. Det går att välja mellan infiltrationsbäddar i marken och olika typer av minireningsverk.
Målet är att mindre närings- och smittämnen ska nå Kilaån.
Enligt uppgifter från länsstyrelsen står avloppen från hushåll på landsbygden för drygt en femtedel av det totala utsläppet av fosfor till Kilaån.
Det är en bra början att åtgärda avloppen eftersom de står för en så stor del av föroreningarna.
Merparten av näringsämnena kommer från jordbruket, säger Lars Juhlin.
Men det är inte billigt att bygga om avloppssystemen.
Från 40 000 upp till 100 000 kronor kan det kosta att sätta in en reningsanläggning. För de som får krav från miljökontoret kan det bli ännu dyrare om de inte gör något.
Har de inte åtgärdat sin anläggning efter ett och ett halvt år kommer vi troligen att ta upp det i miljönämnden och förelägga om vite. Det kan bli dyrt, det är inte att rekommendera, säger Ann-Katrine Corell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!