Principerna för en miljöprovning måste vara desamma oavsett avsändare. Prövningen måste följa internationell rätt och konvention. Projekt som klarar kraven ska få godkänt.
Efter en mycket omfattande miljöprövning bedömer de svenska och finska regeringarna att gasledningsprojektet lever upp till miljökrav och internationella konventione. Miljöminister Andreas Carlgren (C) anser att det rysk-tyska bolaget Nordstream har besvarat de frågor som har lyfts upp.
Eftersom gasledningen inte dras på svenskt territorium utan bara via svensk ekonomisk zon, är möjligheterna att säga nej mycket begränsade. Som ordförandeland i EU måste också Sverige vara ansvarstagande nog att hålla sig till de regelverk som finns.
Likväl finns det politiska frågetecken kvar. Gasledningen skapar exempelvis ett alternativ till de ryska ledningar som levererar naturgas via Ukraina till EU. Med jämna mellanrum blossar det upp till konflikt ifråga om gaspris och transiteringsersättningar. Rysslands svaghet har hittills varit att om det statliga gasbolaget stryper tillförseln till Ukraina blir även kunderna längre västerut utan gas. Med ett alternativ genom Östersjön ett gasberoende Ukraina via det statsägda ryska gasbolaget Gazprom utsättas för säkerhetspolitiska påtryckningar. Makten över gaskranen ska inte underskattas.
Därför finns det också skäl att se riskerna med ett ökat naturgasberoende även för EU:del. Den Europeiska unionen behöver bli en starkare aktör som energiproducent för att klara framtidens utmaningar. Att vara storkonsument av energi är annars både utsatt och dyrt.
Men det går också att betrakta gasledningen som ett sätt att knyta EU och Ryssland närmare varandra i fråga om handel över gränserna. Ökad handel är något som dessutom brukar ha en lugnande inverkan säkerhetspolitiska relationer. En sådan utveckling är onekligen eftersträvansvärd.
Den svenska oppositionen gör ett nummer av att den minsann säger nej till gasledningen. Problemet är att de sade nej redan innan man ens hunnit börja någon miljöprövning. Att bygga ställningstaganden på förutfattade meningar är inte trovärdigt.
Förklaringen är att S, V och MP sitter i opposition. En regering måste följa grundläggande spelregler. Det den svenska regeringen måste säkerställa är att Nordstream lever upp till de löften som bolaget har lämnat.
Gasledningar måste behandlas rätt
Gasledningen i Östersjön är inget drömprojekt ur svensk synvinkel. Tvärtom. Den gynnar inte Sverige och riskerar att påverka havsmiljön i Östersjön.Trots det säger de svenska och finska regeringarna nu ja till projektet.De hade inte kunnat göra något annat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!