Gästabudet framifrån
Klockan är fem över sex på kvällen. Två hästar går över gräsmattan utanför Nyköpingshus. Små knattar med mantel och ryggsäck vandrar runt på borggården och mitt i alltihop letar någon febrilt efter ett rep.
I år har de båda regissörerna, Teater i Sörmlands Rino Brezina och NAM-teaterns Lasse Gustafsson, fått något nytt att bita i: Gästabudet dagen därpå, ett helt nyskrivet spel.
De som har sett gästabudet förut tror att de känner Erik eller Birger, men man ska inte vara så säker. Tidigare har man kunnat gå härifrån och känna vissa sympatier, man har upplevt vissa som offer och andra som busar. Det kommer inte att vara lika självklart denna gången, försäkrar Lasse Gustafsson.
Den nya pjäsen skildrar de bekanta rollfigurerna i delvis nya situationer. Dessutom får publiken se en del helt nya bilder.
En sak som är väldigt påtagligt är att i år ser man gästabudet framifrån. Förut såg man bara de bakre regionerna, förklarar Lasse Gustafsson.
Precis som tidigare spelas Erik och Valdemar av Robin Stegmar och Pär Malmström, som nu kommer att tillbringa hela andra akten i fängelsehålan. Äntligen får publiken veta vad två bröder talar om medan de väntar på att antingen svälta ihjäl eller bli räddade.
Det är på liv och död. De vill förstås bli fria och komma ut. De har ett visst hopp, men det går upp och ner, säger Pär Malmström.
Hertigarna är glada att ha fått mer att göra på scenen, men ser vissa praktiska nackdelar.
Nu kan vi inte sitta och snusa så mycket som vi kunde förut, påpekar Robin Stegmar.
De skådespelare som har varit med förr har haft stor nytta av att de kände sina rollfigurer sedan tidigare, men här finns också de som har fått börja från noll. En av dem är Anders Berg, som spelar Knut Porse, hertig Eriks närmaste man. Anders Berg är ny för i år, men han har hunnit läsa på en hel del.
Under gästabudet är Knut Porse den som hjälper Erik och håller Eriks son gömd från kung Birger och drottningen, som är ute efter honom. Efter att hertigarna bragts om livet gifter han sig med Eriks gemål, prinsessan Ingeborg, och de bor i Varbergs fästning.
Knut Porse var också maktlysten. Efter Nyköpings gästabud hade han planer på att bilda en nordisk union och regera tillsammans med Ingeborg. Som alla personer som utförde onda handlingar hade Porse goda skäl inför sig själv, tror Anders Berg, som är glad att få vara med i gästabudet.
Jag tycker att händelseförloppet är lika dramatiskt som i vilken kungapjäs som helst av Shakespeare. Den här pjäsen har definitivt dramatiska kvaliteter.
Kvaliteter finns det gott om också i den stora skaran av statister. Här finns de som har kommit tillbaka år efter år och till slut gjort sig oumbärliga. Många har fått små roller och uppdrag, ansvar har delegerats, och till slut har spelet blivit en organisation där allas bidrag är avgörande.
Det här är ingen pjäs, det är en konstnärlig militär manöver, säger Rino Brezina.
Fotnot: Gästabudet dagen därpå har premiär i Nyköping på lördag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!