Gatuchefen: "Brunnsgatan högt upp på agendan"

70 000 invånare och ett nytt resecentrum. Nyköping har stora planer, men redan i dag är trafiksituationen kritisk. Brunnsgatan pekas ut som ett första fokusområde – en speciell arbetsgrupp har tillsatts för att lösa problemet.

Lennings väg.

Lennings väg.

Foto: Fotograf saknas!

Övrigt2017-11-27 08:00

Ringlande köer, trånga rondeller och korsningar med en strid tillströmning från alla håll – så ser trafikläget ofta ut i Nyköping idag. Särskilt ringleden runt stadskärnan - Repslagaregatan, Östra Rundgatan, Lennings väg, Hamnvägen och Järnvägsgatan - manar till frustration bland invånarna, tillsammans med sträckor som ligger i närheten.

– Det är mest trafik på Repslagaregatan och Brunnsgatan, och så vid Arnörondellen vid Hamnvägen. På den östra sidan är det lite bättre, säger Almir Malkoc, tillförordnad verksamhetschef på gatukontoret i Nyköping.

Det är ingen ny företeelse i Nyköpings stadsbild att trafiksituationen är ansträngd. Men med en växande befolkning, i dag över 55 000 kommuninvånare, och med ett mål på 70 000 till 2030, så är det en utmaning som växer.

Just nu står området kring Brunnsgatan högt upp på agendan, förklarar Almir Malkoc. En arbetsgrupp, bestående av representanter från gatukontoret och flera kommunala enheter, däribland samhällsbyggnadsenheten, har diskuterat vad som behöver göras för att området ska kunna möta den ökade trafik som kommer med nya resecentrum.

– Vi har bland annat rekommenderat att man gör en ny trafikutredning för att se vilka åtgärder som behöver göras för Brunnsgatan, Repslagaregatan och områdena där omkring, säger Almir Malkoc.

Den utredningen har redan beställts och görs av en extern konsult från företaget Ramböll. Det förväntas vara klart i januari 2018. En idé som hittills har diskuterats är en breddning av vägen under viadukten på Brunnsgatan. Tanken är i så fall att utöka från tvåfiligt till fyrfiligt, med en cykelväg på vardera sida.

Arnöleden och Hamnvägen är en helt annan historia. Sistnämnda är en riktig långkörare som legat i malpåse i många år – ända sedan början av 90-talet. Planen har varit att koppla ihop Hamnvägen med Stenbärsvägen, för att på så vis öppna upp för en passage mot Oxelösundsvägen. Problemet: Järnvägsspåren som löper mellan vägarna. Kommunen har pekat på en traditionell järnvägskorsning men där har Trafikverket sagt nej – det är för osäkert. De förordar i stället en tunnel eller en bro. Där har kommunen backat – det är för dyrt.

– Det gjordes en kostnadsberäkning för en tunnel 2008. Den skulle då kosta runt 120-150 miljoner. Då backade kommunen, berättar Malkoc.

Järnvägskorsningen lockade mer, med en prislapp på 30 miljoner. Projektet var uppe för diskussion så sent som 2014, efter att ha nått hela vägen upp till regeringsnivå. Ärendet behandlades av regeringsdomstolen, som slutligen sa nej. Sedan dess har projektet legat på is.

Almir Malkoc menar att dagens begränsade framkomlighet dels beror på att biltrafiken har ökat i centrum, och dels på grund av en rad hinder i och omkring Nyköping som är svåra att bygga förbi.

– Staden är begränsad. Vi har E4 som går genom staden, vi har järnvägen, vi har Stadsfjärden, vi har TGOJ-banan från Oxelösund, och så har vi en ringled runt innerstan som har blivit för liten, säger han.

[fakta nr="1"]

Vad prislappen hamnar på för de framtida åtgärderna vet man i nuläget inte. Kommunen, tillsammans med Trafikverket, arbetar just nu med så kallade åtgärdsvalsstudier, förklarar Almir Malkoc, där man ringar in de åtgärder som behöver göras. Först därefter inleds projektering och kostnadsberäkningar. För tillfället pågår en åtgärdsvalsstudie för de östra delarna av innerstan. Den väntas bli klar den 15 december i år. Framöver, oklart när, väntar samma sak för de västra delarna.

Blir det någon ny avfart mot E4?

Enligt Almir Malkoc finns det planer på en ny trafikplats i Sjösaområdet. Tanken är att den i så fall ska ligga i området där väg 223 mot Runtuna löper under E4.

Förhoppningen är att det ska minska belastningen vid Påljungshage. Trafikanter i södergående riktning, på väg mot Nyköpings nordöstra delar, kan då svänga av redan i Sjösaområdet.

– Men det är många år kvar innan det skulle kunna bli aktuellt, säger Almir Malkoc.

Källa: Gatukontoret, Nyköping

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!