Ge oss full insyn i skolmaten
Samtidigt med detta konsumerar vi allt mer av denna kyckling. Varför?
Jag, och jag tror många med mig, känner mig faktiskt lugn. Jag litar på att när jag väljer svenskt hos min handlare, så är det producerat och kontrollerat på ett tillfredsställande sätt.
Men vart tar då all denna importerade kyckling vägen? Kan det vara så att den kyckling som ratas på andra platser i världen av olika anledningar hamnar hos oss utan att vi är medvetna om det?
Kan det vara så att den kyckling som jag tror är svensk egentligen är utomeuropeisk men är ompackad i Europa och sedan stämplad med ett svenskt firmanamn?
Kan vi veta vad det är som serveras i tillexempel våra skolmatsalar runt om i Sverige?
Jag vill som medveten konsument veta vad det är mina barn får på tallriken. Vi har i Sverige otroligt höga och dyra krav på våra uppfödare när det gäller hygien och djurhållning vid framställande av livsmedel, men vad hjälper det om vi inte är konsekventa? Om våra myndigheter kräver av våra djuruppfödare att de skall leva upp till dessa hårda regler, måste de även ställa hårda krav på att kommuner och landsting använder sig av denna säkra mat.
Men som alltid är det pengar som styr. En skollunch med garanterat svensk/närproducerade livsmedel är självklart dyrare att framställa. Vi är duktiga på att ställa krav på våra producenter men hur duktiga är vi sedan på att använda dessa livsmedel?
Jag önskar att vi var många föräldrar som tillsammans gick ut och krävde full insyn i vad det är våra barn får.
Vi skulle kräva att det alltid var det bästa för barnen och för våra miljö.
Maten de får måste få ha ett mervärde.
Julia Zetterstrand
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!