Giftutsläppet från båttvätt leder inte till åtal

Det här är ett miljöprojekt som är ovanligt misslyckat. Miljöåklagare Christer Pettersson i Nyköping reagerar på kvantiteten utsläpp av koppar, zink och bly från båttvätten i Trosa hamn som SN skrivit om i veckan. Men Pettersson överväger inte att inleda en förundersökning.

Övrigt2005-12-09 23:06
Nej, det kommer jag inte att göra, jag utgår från att kommunen och Naturvårdsverket tar lärdom av det och att det inte alls är bra.
Det är klart om jag får in en anmälan... men det är ett projekt som Naturvårdsverket driver med Trosa kommun och syftet är att förbättra miljön. Nu förutsätter jag att man tar lärdom av det här och att man skaffar ett kärl under som samlar upp tungmetaller. Gör man inte det men, jag kan inte tänka mig att man fortsätter så här.
Vad händer annars?
Det har jag ingen kommentar till.
Christer Pettersson tillägger:
Det här är ett ovanligt misslyckat miljöprojekt.
Han säger att han reagerat på kvantiteten tungmetaller som släppts ut i hamnen från båttvätten: 1 kilo koppar, 3 kilo zink och 25 gram bly.
Är det inte ett brott att släppa ut de här gifterna i naturen?
Jo, det är klart om man går ut och häller ut zink, bly och koppar då är det ett miljöbrott om det är uppsåtligen. Men då ska man ha uppsåt att skada. Här har det skett en felbedömning som jag bedömer som en olyckshändelse, ingen har varit oaktsam.

Kurt Haglund, ekotoxikolog på Kemikalieinspektionen, har för sin myndighet följt pilotprojektet med båttvätten i Trosa hamn.
Det finns ingen specifik lagstiftning om båttvättar, det är en så pass ny företeelse men miljöbalken säger att man inte ska utsätta miljön för påfrestning.
Kurt Haglund har också läst den forskarrapport om båttvättens påverkan på miljön som Britta Eklund på Stockholms universitet skrivit.
Det är tydligt höga halter (av tungmetaller), det är inte önskvärt.
I efterhand kan man tycka att det var olyckligt men man kan inte dra så långtgående slutsatser att man skulle ha stoppat projektet.

I Västra Götaland har kommunernas miljökontor gemensamt bestämt att inte tillåta att båtar som har målats med giftfärg att tvättas i en båttvätt, såvida tvätten inte är försedd med rening.
Jag håller med om den rekommendationen, säger Kurt Haglund.
Kurt Haglund påpekar samtidigt att ingen vet i dag om bassängerna, som ska samla upp smutsvattnet, fungerar som tänkt, han har i varje fall inte sett några data om detta.
Man bör titta mer på det och utvärdera det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om