Glasförnyare vill göra skönheten vardaglig

Från New York till Nyköping. Orreforskonstnärerna Ingegerd Råman och Per B. Sundberg är en ny sort av glasformgivare. De vill att skönt glas ska vara överkomligt i pris för många och finnas i vardagen.

Övrigt2001-11-01 22:45
Igår stod de två i Hellmans utställningslokal från 1700-talet. Idén att efter succéutställning i USA turnera ihop på sju platser i landet kommer från Dukas chef Magnus Axelsson och Tom Hedqvist, produktutvecklare hos Orrefors.
När de svenska glasbrukens flaggskepp 100-årsjubilerade tillfrågades två vitt skilda formgivartemperament om de ville bygga en utställning. Veteranen Råman, det klara bruksglasets företrädare, den yngre Sundberg som förnyat konstglaset.
Hyttornas skickliga glasblåsare deltar i turnén i form av en gigantisk affischhand. Formgivarna betonar Orrefors-arbetarnas lyhördhet inför konstnärsidéer.
Ränderna i Råmans glasserie Skyline och Slowfox är handritade med blästerpenna. Varje glas är individuellt. De matta ränderna i klarglas tycks sväva i luften. Särskilt tydligt svävar ett blästrat nystan i en större skål.
Mest typiska för Sundberg från början keramiker är bulliga, organiska former. Ojämna och ändå i balans.
Han sticker med nål i glasmassan, den blir tjock kristall som innesluter keramiska bilder av blommor, fåglar, fiskar. Hans helt nya teknik heter Fabula.
Unika, dyra pjäser är dessa. Men Sundberg gör även billiga ljuslyktor av bulligt glas och i lekfulla djurformer. Roliga glasblommor och silverskimrande jordvaser krossat glas har strötts över jordfärgat glas och värmts i ugn.
Glas är levande, föränderlig materia. Råmans lidelse är att föra in dessa kvaliteter i serieglaset, till rimliga priser. Hennes spirituella nytolkning av karaff, Tanteralla med fin hatt och matchande glas, ger en glädjekick.
Ljuvligt översätter Sundberg klassisk spillkum, som brukar vara av keramik, till glas. Den och lika klassisk hushållskaraff i svart eller vitt har fått underbar mjukhet av varmsprängningsteknik.
Glasskålssetet Babusjka med matta och klara skålar föreslår Råman som ersättning för obligatoriska kristallskålen vid avtackningar. Ja tack!
På 80-talet gällde jättedyra glaspjäser. Nu har många tack och lov ett eget förhållande till glaset. Man sparar pengar och köper av kärlek.
Lustfyllt ordnar de två sin utställning, ställer matt mot blankt, låter Sundbergs bulliga former kontrastera mot Råmans skira glas. Bägge gillar att möta publik, att berätta om framställning, förmedla glasets sinnlighet.
Det väcker intresse att besöka hyttorna. Sundberg finns i Orrefors, Råman i småländska Sandvik under Orrefors. Hon samarbetar med Carl-Jan Granqvist i Grythyttan, bägge lika måna om att låta drycker komma i sitt rätta glas.
Efter besöket kan utställningen beskådas. Hellmans tar in delar av den i sitt sortiment. Det är överenskommet att duon ska återvända och fylla ett fönster nästa år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om