Gnesta miljonsatsade i misslyckat projekt

Gnesta kommun satsade under nio år knappt en miljon kronor i turistbolaget Åkers Bergslag AB. I juni avvecklades bolaget. Alla inblandade säger att turistsatsningen var ett misslyckande.

Övrigt2005-08-05 22:23
Det vågar jag nog säga, ja. Generellt ska kommuner inte ägna sig åt sådana här verksamheter, säger Arne Rutgersson, styrelseordförande i avvecklade Åkers Bergslag AB.
Nu letar ägarna, Gnesta kommun tillsammans med Strängnäs kommun och AB Åkers Styckebruk, efter en köpare, vilket SN skrev om i fredags.

Åkers Bergslag AB bildades 1994 med Gnesta och Strängnäs kommuner och AB Åkers Styckebruk som delägare.
Bolaget skulle utveckla turistnäringen i Åkers bergslag med Skottvångs gruvby som navet i besöksnäringen. Delägarna gick in med 50 000 kronor var samt 100 000 kronor per delägare och verksamhetsår.
Men 2003 beslutade ägarna att frysa verksamheten i bolaget.
Ingen av ägarna var nöjd med det som hade hänt under åren, säger Arne Rutgersson som tog över som styrelseordförande 2003.

Eva Serrander, tidigare förvaltare av Skottvångs gruva, tycker att styrelsen i Åkers Bergslag AB inte har haft den kommunikation som den borde haft med de föreningar som arbetar i området.
De har inte haft viljan att samarbeta. I stället tog man hjälp av konsulter utifrån, säger Eva Serrander.
Göran Nilsson i det nätverk föreningslivet i bygden bildat, säger att hans huvudsakliga kritik är att bolaget drivits som en kommunal förvaltning och att mycket av pengarna gått till arvoden och konsulter.
Man har haft för byråkratisk organisation. Man har haft en ordförande som växlat varje år och det är väl inget fel men man skulle ha haft en verksamhetsledare som lett verksamheten.
Bolaget fick inte heller förankring i de lokala föreningarna.

Åtminstone tre stora utredningar har gjorts av utomstående konsulter som enligt Nilsson har kostat mellan 300 000 och 600 000 kronor styck.
Arne Rutgersson känner inte igen de siffrorna. Det belopp han varit med och fattat beslut om är 80 000 kronor till en konsultutredning Sörmlands museum gjort.
Det är det belopp jag är ansvarig för, säger Rutgersson.

Ytterligare två utredningar har gjorts som den tidigare styrelsen beslutat om.
Men det var inga häftigare utredningar, säger Rutgersson.
Under den tid bolaget varit fryst sedan 2003 har inga styrelsearvoden betalats ut. Dessförinnan utgick arvoden enligt nomenklaturen som finns för arvoden i kommunerna, säger Rutgersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om