Gnesta skulle må bäst av ett nyval

Övrigt2005-03-24 15:59
Sedan socialdemokraterna i Gnesta hotade med avgång råder det politisk kris i kommunen. Kommunalrådet Gert Nilsson uppträder som prinsessan på ärten och vägrar att styra kommunen om han inte får som han vill. Det lär handla om några byggnationer som de borgerliga partierna inte vill ta ställning till förrän de har sett vad det får för ekonomiska konsekvenser.
Samtidigt avvisar Gert Nilsson erbjudandet om en koalition med de borgerliga partierna. Jag tror inte vi kan komma överens, säger han till SN. Han anser att det är för många frågor som skiljer blocken åt, utan att peka på någon. De första två åren efter det socialdemokratiska maktövertagandet flöt samarbetet däremot fint.
Förklaringen är nog en helt annan. Krisen i Gnesta bottnar sannolikt i interna problem i arbetarekommunen, liknande de som blottläggs i exempelvis Stockholm och på många andra håll inom socialdemokratin i dessa dagar.
På tisdag väntas socialdemokraterna avsäga sig samtliga ordförandeuppdrag men så länge det inte finns någon konstellation som är beredd att ta vid kommer ärendet att bordläggas på obestämd framtid.

De låsta positionerna är inte bra varken för Gnestaborna eller för tilltron till det politiska systemet. Det bästa i det här läget vore att låta väljarna avgöra och utlysa nyval. Men i kommuner och landsting finns till skillnad från riksdagen, inte den möjligheten. Liselott Hagberg, sörmländsk riksdagsledamot för folkpartiet, har ställt en fråga till ansvarig minister i riksdagen, om hur situationen i Gnesta ska lösas om ingen vill överta makten.
För några år sedan fick moderaterna, folkpartiet, kristdemokraterna, centern och miljöpartiet majoritet i riksdagen för att tillåta kommunala nyval. Frågan har sedan stoppats in i Nuders grundlagsutredning vilket betyder att den nya lagen inte kan träda i kraft förrän tidigast 2011.
Som motargument skulle man kunna anföra samma invändningar som de borgerliga partierna i Gnesta mot att ta över en svångremsbudget drygt ett år före valet. Vem vill vinna ett val för att regera en kort tid före nästa ordinarie val?
Därför är det bra att även frågan om rullande mandatperioder, likt Danmark och Storbritannien, diskuteras. Varje val innebär då början på en ny mandatperiod. Det finns både för- och nackdelar med att det är den sittande regeringen eller majoriteten i fullmäktige som utlyser val när det passar dem bäst. Men lite spänning i politiken vore utan tvekan vitaliserande för både debatten och demokratin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om