Gnestabor anmäler inte sina skrotbilar
Den som vill bli av med sin gamla bil kan med ett enda telefonsamtal få sin önskan uppfylld. Skrotbilskampanjen rensar upp i naturen men det går trögt i Gnesta.
Kampanjen sparkade igång igen förra året men det märks knappt i statistiken. Hittills har bara 66 bilar samlats in i Gnesta.
Det blev många bilar förra gången men nu går det trögt, säger miljöchef Bertil Karlsson vid Gnesta kommun.
Bertil Karlsson har intresse av att kampanjen går bra, skräp i naturen kan nämligen bli hans angelägenhet. Nyligen polisanmälde miljöchefen en skrotbil som stod på Margretedalsvägen i Gnesta.
Man ska inte lämna skrotbilar i naturen. Det är en miljörisk med tanke på oljor och andra vätskor i bilen.
En undersökning gjord av Sifo visar att närmare 70 procent av befolkningen störs av bilvrak i naturen.
Bilar innehåller bland annat tungmetaller som bly och kvicksilver. Ämnen som inte bryts ned i naturen utan lagras i växter och organismer. Enligt Håll Sverige Rent kan cirka 85 procent av en skrotbil återvinnas.
Att polisanmäla nedskräpning är inget kommunen drar sig för att göra. Att dumpa skräp är ett tydligt brott mot miljölagen som kan straffas med fängelse.
Vi kommer att fortsätta att polisanmäla dumpade skrotbilar.
Att ta bort registreringsskylten hjälper inte förövaren att komma undan. Det finns sifferkoder inristade på flera ställen på en bil som gör att de kan identifieras.
Den som har en skrotbil kan slå en signal och få bilen hämtad gratis.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!